Zkrotil Pompeo Babiše a Česko? Překvapivý závěr. Jiný, než v českých novinách

13.08.2020 10:41

Včera měl v Praze ministr zahraničních věcí USA napilno, když se setkal s premiérem Andrejem Babišem, prezidentem Zemanem a zamířil i do Senátu. A zatímco americká média si všímala především toho, co řekl Mike Pompeo, v Číně naopak věnovali pozornost tomu, co na jeho slova říkal Andrej Babiš.

Zkrotil Pompeo Babiše a Česko? Překvapivý závěr. Jiný, než v českých novinách
Foto: Repro Youtube
Popisek: Andrej Babiš a americký min. zahraničí Mike Pompeo

Jako příklad amerického média může posloužit Voice of America (Hlas Ameriky). Ten uvedl, že Pompeo ve svém projevu zmínil mimo jiné i to, že Čína je v některých ohledech větší hrozba, než Sovětský svaz kdy byl. „Komunistická strana Číny je dnes zapletená do naší ekonomiky, politiky a společnosti způsobem, jakým Sovětský svaz nikdy nebyl,“ pravil Pompeo. Zaměřil se také na aplikace TikTok a WeChat: „Zajistíme, aby americká data neskončila v rukou nepřátel jako čínská komunistická strana.“

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí

Voice of America také vyzdvihuje, že Pompeo s Babišem jednal o spolupráci v otázce jaderné energie a o Iniciativě Trojmoří, která spojuje země od Baltu po Balkán. USA jsou prý připraveny do této iniciativy investovat miliardu dolarů v rámci ochrany před „čínskými netransparentními věřitelskými praktikami“. Dále americký server zmiňuje, jak Pompeo jednal s českými IT korporacemi, které se snažil přesvědčit o výhodnosti investic v USA. Dodává, že Pompeo cestu podnikl jako součást Trumpovy snahy konfrontovat čínskou a ruskou konkurenci v Evropě a že není ještě zdaleka u konce.

Z druhé strany barikády, čínský server Xinhuanet naopak upozorňuje na Babišova slova o svrchovanosti České republiky a o tom, že nevnímá žádnou hrozbu. „Tato slova pronesl poté, co ministr zahraničí USA, země, která má problémy s respektováním suverenity ostatních, oznámil, že jsou připraveni podpořit Česko, pokud by ho nějaká země šikanovala,“ říká čínský server. Dle něho prosazoval Pompeo v Praze „protičínské zájmy“, když mluvil o 5G sítích a jaderné energii a tvrdil, že použití čínských a ruských technologií je bezpečnostním rizikem. Naopak Babiš dle čínského serveru „nebezpečí neviděl“.

„V otázce vztahů s Čínou, i přes Pompeovy neobratné pokusy rozpoutat konflikt, Babiš řekl, že Česká republika drží linii s Evropskou unií a není zde žádný zásadní problém,“ vykládal si čínský server Babišova slova.

Xinhuanet také zmiňuje reakci čínské ambasády. Ta slova ministra zahraničí USA odsoudila jako „ideologicky zaujatá a plná sentimentu ze studené války“. „Ve jménu tzv. demokracie a svobody Pompeo bezdůvodně útočí na Čínu, poškozuje její reputaci, snaží se na ni svést všechny problémy a schválně se snaží rozklížit vztahy mezi Čínou a dalšími zeměmi,“ zaznělo z ambasády spolu s výzvou, aby toho Pompeo zanechal.

Celý projev ZDE

Premiér byl toho dne vysmátý a opálený

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…