Zkušená redaktorka: Buď teď přesvědčíme Číňany, že mají investovat u nás, nebo máme smůlu

20.06.2016 10:28

O čínských investicích a závodu s časem se v dnešní MF Dnes rozepsala vedoucí ekonomické rubriky Zuzana Kubátová. Uvedla, že pokud české firmy nevyužijí momentálního zájmu Číňanů o středoevropský trh, zbytečně prohrají velkou obchodní partii. „Po čínských miliardách skočí konkurence,“ varuje.

Zkušená redaktorka: Buď teď přesvědčíme Číňany, že mají investovat u nás, nebo máme smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga čínskými krajany před letištěm

V Číně je právě na pracovní návštěvě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se snaží domluvit nejrůznější kontrakty. Jak uvedl včera v Otázkách Václava Moravce (ČT24), je návštěva této země v současné době důležitější než vládní krize. Ta podle jeho slov není tak vážná, aby musel zůstávat v Česku. 

Jako rajská hudba tak podle Kubátové zní smršť zpráv o čínských investicích v Česku a o nových obchodních dohodách. „Tak třeba oznámení, že čínská strojírenská společnost Wanfeng Auto Holding investuje 100, výhledově až 200 milionů dolarů do českého leteckého průmyslu. A k tomu opakovaně deklarovaný čínský zájem o dovoz českých sportovních a dopravních letadel, do jejichž vývoje dal český stát v posledních letech zhruba pět miliard korun,“ všímá si Kubátová. Podobně má podle ní Čína pomoci oživit i český finanční trh.

„Prostě velké plány, velké peníze, velké naděje. Otázkou je, co vše z ohlášených dohod se opravdu uskuteční. Z balíku česko-čínských dohod v hodnotě 230 miliard korun, jež v březnu oznámil Pražský hrad, se zatím naplnil či dospěl do pokročilého stadia jednání jen zlomek. Tempo přílivu čínského kapitálu bude každopádně výrazně pomalejší, než jak to na jaře optimisticky ohlašovala prezidentská kancelář,“ tvrdí Kubátová. A táže se také na to, zda je vůbec možné čínskému lákadlu věřit, či zda jde jen o politickou hru. 

„Záviset to bude hlavně na nás. Na připravenosti českých firem vyjít vstříc momentálnímu čínskému zájmu, jemuž politici umetají cestu. Ony totiž ty v březnu ohlášené kontrakty drhnou často kvůli české straně,“ dodává komentátorka. Na váhání však dle jejího názoru není čas.

„Češi nejsou sami, kdo čeká na čínské miliardy. Sobotka se minulý týden v Číně vystřídal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jak Češi, tak Němci soutěží s Afrikou, Amerikou, Asií,“ podotýká Kubátová.

Čínský prezident Si Ťin-pching je v těchto dnech na státní návštěvě v Polsku. Jak uvádí Hospodářské noviny, polská konzervativní vláda ve svém ekonomickém programu počítá se silnou rolí státu a čínský přístup je jednou z inspirací i zdrojů investic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…