Zkušenost s politickým vydíráním marginálních stran již známe, uvedl poslanec na konto Realistů

01.01.2017 11:03

Z PROFILŮ Český politolog Petr Robejšek, který dlouhodobě žije v Německu, založil v České republice novou politickou stranu. Chce uzdravit politiku, řekl na tiskové konferenci v listopadu loňského roku. Jednoho ze čtenářů ParlamentníchListů.cz zajímalo, zdali má tato strana šanci proniknout do sněmovny. Zeptal se proto komunistického poslance Ondráčka.

Zkušenost s politickým vydíráním marginálních stran již známe, uvedl poslanec na konto Realistů
Foto: FB Petra Robejška
Popisek: doc. Petr Robejšek, zakladatel politické strany Realisté

„Podle mě se u nás tradiční pojetí politiky postupně mění na jinou formu byznysu. U těchto stran nebo hnutí nejde o správu věcí veřejných, ale o snadnou možnost získat osobní majetkový prospěch pro sebe nebo určitou skupinu osob," uvedl v odpovědi Ondráček.

Připomeňme, že kromě Robejška mezi další Realisty patří advokát a akademik Alexander Király, agrární analytik Pavel Havel, podnikatel Antonín Fryč či ekonom a investor Pavel Kohout. Mezi jmény nechybí ani prezident Unie zaměstnavatelských svazů a prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Ondráček svou odpověď našemu čtenáři ještě rozvinul. „Jaký bude volební úspěch nově vznikajících stran, za nimiž stojí miliardáři, lze jen těžko predikovat. Ono totiž záleží, kolik peněz budou ochotni do volební kampaně investovat a zda občané, zklamaní z vývoje za posledních 27 let, přijdou k volbám a znovu jim skočí na sliby," dodal. Závěrem konstatoval, že volební úspěch je možný. „V každém případě však může dojít k dalšímu nárůstu politických stran, které ve volbách uspějí a budou zastoupeny v Parlamentu. O to složitější mohou být povolební vyjednávání a vládnutí. Zkušenost s politickým vydíráním marginálních politických stran již známe," uzavřel.

Cílem Realistů jsou podle jejich vlastních vyjádření parlamentní volby. Program do nich představí v únoru nebo v březnu. Priority jsou podle Robejška rodina, bezpečnost, spravedlnost a národní bohatství. Robejšek však nevyloučil ani případnou kandidaturu na prezidenta.

Co se peněz týká, těch budou mít možná Realisté dostatek.

„Finančně jsem podpořil Institut 2080 a pravděpodobně budu podporovatelem nové strany Petra Robejška. Vyjadřuji tím svůj občanský postoj a podporu politickému směru, který je mi blízký,“ sdělil miliardář Marek Dospiva ze skupiny Penta. Sám prý vstup do politiky nechystá. Není bez zajímavosti, že investiční skupina Penta, která vlastní kupříkladu síť lékáren Dr. Max, dala najevo, že s novou politickou stranou Petra Robejška nemá nic společného.

Realisté se doposud neobjevili v sociologických měřeních agentur, je tedy těžko odhadnutelné, jak výrazné mohou být jejich šance. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…