Zkušený advokát u Moravce: Ekonomové nemají do občanského práva co mluvit

24.02.2013 14:53

Ve středu má vláda probírat účinnost občanského zákoníku. Ten by měl, dle slov ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), dávat více volnosti. Zdali ale vejde v platnost k prvnímu lednu příštího roku, nebo se kvůli obavám ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) bude odkládat, není zatím jasno. Zmínil se o tom Blažek v Otázkách Václava Moravce.

Zkušený advokát u Moravce: Ekonomové nemají do občanského práva co mluvit
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v pořadu Otázky Václava Moravce

Dle slov ministra spravedlnosti by měl společně s ministrem a předsedou Legislativní rady vlády Petrem Mlsnou a ministrem financí Miroslavem Kalouskem právě on přinést další informace k novému zákoníku. A to pozitiva a negativa, pokud by přišel v platnost již příští rok.

Blažek přiznal, že jak on, tak Mlsna, vidí zákoník spíše pozitivně. Kdo je vůči němu kritický, je právě strážce státní pokladny. Kalousek si údajně klade otázky, zdali nová verze nezpůsobí napětí ve společnosti. Proto se staví spíše k odkladu.

Podle Blažka by to ale byla škoda. Nový občanský zákoník podle ministra spravedlnosti způsobí, že vztahy mezi lidmi budou mnohem volnější. Lidé si budou moci upravovat vztahy po svém.

I další host Otázek Václava Moravce byl vůči odložení kritický. Výhrady ministerstva financí jsou, podle exministra spravedlnosti Karla Čermáka, liché, a neměli bychom se jimi zabývat. Čermák zdůraznil, že do občanského zákoníku, který je soukromoprávní předpis, nemají ekonomové co mluvit. „A nikdy neměli do soukromého práva co mluvit,“ řekl Čermák a několikrát zopakoval, že nový zákoník soukromého práva nespočívá v ekonomii. Opírá se totiž o svobodnou vůli člověka, poctivost, veřejný pořádek a podobně. „Občanský zákoník bude pomník práva,“ vzkázal Čermák

Blažek jen doplnil, že Kalousek nemá zlé argumenty. „Debata byla korektní a férová. Byla zde jen přirozeně lidská obava ze změny,“ dodal ke kritice zákoníku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…