Zkušený dělník hovoří o poměrech v dolech, které vlastnil Bakala

02.05.2016 10:43

„Soukromí vlastníci vytáhli z Ostravsko-karvinských dolů (OKD) desítky miliard a teď žádají stát a nás, daňové poplatníky, abychom zadluženou společnost zachraňovali. My nyní navrhujeme zestátnění OKD, a to v podobě jako před nepovedenou privatizací. To znamená včetně tisíce bytů a i dalšího pod cenou prodaného majetku,“ prohlásil na oslavách 1. máje před stovkami návštěvníků náměstek Moravskoslezského hejtmana Josef Babka (KSČM). Ostravští komunisté se už tradičně sešli ke zmíněnému květnovému svátku v amfiteátru u porubského zámku.

Zkušený dělník hovoří o poměrech v dolech, které vlastnil Bakala
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Komunisté v Ostravě oslavili 1. máj

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

Ten vlastní úspěšný řecký podnikatel a hudebník, ale i zároveň přesvědčený komunista Statis Prusalis. Mítinku v malebném zámeckém prostředí předcházel průvod několika desítek příznivců KSČM, kteří si prošli hlavní porubskou třídu. Klidný průvod nenarušily ani výkřiky ve stylu „Komančové znovu jedou“ od několika hostů zahradní restaurace, kteří přišli v poledne „poobědvat“ několik dvanáctek.
Porubský areál se pak do třetí hodiny odpolední naplnil publikem, především středního věku, do posledního místečka. Nechyběli mezi nimi ani horníci, kteří bydlí v nedalekých bytech pronajatých od vlastníků OKD. Firmu přitom ještě nedávno spoluvlastnil miliardář Zdeněk Bakala. „Ostravské doly by se měly teď určitě znárodnit, i když je těžká situace a jsou hodně zadlužené. Ono bylo vůbec chybou je prodávat do soukromých rukou. Jedná se o národní nerostné bohatství a to má přece zůstat státu. Myslím si, že se v nich v posledních letech také neodborně dobývalo, to znamená jen tak, aby se vytěžily ty nejbohatší uhelné sloje. Nás ještě v 80. letech učili, že se má začínat od těch nejmenších slojí od shora. Pořád jsou tam všude ještě stovky tisíc tun uhlí a byla by škoda ho tam nechat. Pokud šachty zavřeme a budeme uhlí dovážet odjinud, tak si zrovna moc ekonomicky nepomůžeme. A jeho cena může za pár let opět stoupnout. Nám ještě na škole říkali, že zásoby uhlí vydrží až do roku 2050,“ konstatoval bývalý razič a pozdější důlní technik na dole Lazy Štefan Režný.

Jestliže privatizace dolů byla podvod, stát by je měl znárodnit

V podobném duchu jako bývalý horník hovořili na pódiu i řečníci KSČM, kteří samozřejmě využili stejně jako jiné strany májových slavností k tomu, aby představili svoje lídry do blížících se krajských a senátorských voleb. Vyzvali také svoje příznivce, aby na ně při podzimních volbách nezapomněli, pokud chtějí zlepšit své sociální podmínky.
„Tripartita uplynulý pátek opět potvrdila, že finanční pomoc současným vlastníkům OKD nepřichází do úvahy. Já jsem přesvědčený, že už nastal čas, aby vláda proti majitelům dolů konečně vystoupila a přišla s nějakým řešením, protože napětí mezi horníky stoupá. Jako vhodný recept ale nevidím jen sociální program, to znamená pouhé výplaty dávek a zajištění rekvalifikací. Těžba by se měla v nějaké rozumné míře zachovat. Základním naším požadavkem je, aby byl útlum řízený pomocí státu, protože rychlé ukončení činnosti by mělo dalekosáhlé následky nejen pro havíře, ale pro celý region, jelikož na šachty jsou navázány desítky firem s tisíci zaměstnanci, o kterých se zatím nikdo nezmínil a ani se o ně starat nikdo nebude,“ uvedl pro Parlamentní listy Josef Babka, lídr do příštích krajských voleb v Moravskoslezském kraji za KSČM, a ještě dodal: „Pokud by se prokázalo po probíhajících soudních líčeních, že majetek OKD byl zprivatizovaný pomocí trestné činnosti, máme delikátní řešení – aby stát znárodnil celou tu podstatu majetku tedy včetně bytů, dopravy a dalších nemovitostí.“
U řečnického pultu pak ještě náměstek hejtmana projevil své obavy o osud dalšího velkého zaměstnavatele na Ostravsku – místní hutě a ocelárny, jejichž situace není také v současné době zrovna příznivá. K řešení migrační krize se potom i s dalšími řečníky shodl v názoru, že je potřeba tyto problémy řešit v zemích jejich vzniku a varoval před jejich podceněním, což by prý mohlo vést k podobné situaci jako ve třicátých letech před II. světovou válkou.

Na akci se politika neomílala, byla především zábavná

Největší akce ostravských komunistů se však vedla převážně v pohodovém duchu. Kromě mírného anachronismu – zpěvu Písně práce, kterou si zapěla celkem velká část publika – se na pódiu během odpoledne vystřídala řada tanečních i hudebních souborů a lidé si přitažlivého programu i pěkného počasí užívali. V sousedním parku se pak mohly „vyřádit“ na různých atrakcích i rodiny s dětmi.         
 


 

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …