Zkušený exprimátor Prahy promluvil k Babišovi

21.10.2014 15:44

Nad výsledky letošních komunálních a senátních voleb se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz zamýšlí bývalý pražský primátor Jan Koukal. Všímá si například tvrzení exprezidenta Václava Klause, že jak v komunálních, tak v prvním kole senátních voleb letos vyhrála nepolitická oligarchie.

Zkušený exprimátor Prahy promluvil k Babišovi
Foto: ilustrační foto
Popisek: Bývalý český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal

S tímto tvrzením se Koukal nemůže ztotožnit: „Klasicky stojí oligarchie proti demokracii a přitom obojí je politický systém. Řekl bych, že tady 'nepolitickou' je myšlena 'ne-ideologická',“ vysvětluje s tím, že je běžné, že strany jako ČSSD, KDU-ČSL nebo ODS pořádají ideové konference. „Umíme si dnes představit, že by ideovou konferenci uspořádalo hnutí ANO? Přesto je to navýsost politické hnutí,“ podotýká Koukal.

Domnívá se proto, že klausovská nepolitická oligarchie je zřejmě paralelou k nepolitické politice a nemá ambici být přesnou charakteristikou. „Pak tento výrok, přes svou vnitřní nekonsistenci, mohl zasáhnout uvažování voličů do druhého kola,“ poznamenal Koukal s tím, že pokud se podíváme na výsledky, tak se to možná podařilo.

Snad Bělohradského kaleidoskop není vize budoucnosti

Koukal nesouhlasí ani s tvrzením filozofa Václava Bělohradského, který hovoří dokonce o tom, že tradiční osa levice-pravice se zhroutila a je nahrazena kaleidoskopem. „Pro mne je Bělohradského kaleidoskop spíše takové obecné alibi pro spojení kohokoliv s kýmkoliv. Volič v takovémto politickém schématu by ale těžko tušil, kam se takový kaleidoskop posune,“ domnívá se Koukal, který proto věří, že toto není vize budoucnosti.

Koukal se domnívá, že to, co u nás zklamalo a delší dobu neplní svoji úlohu, jsou politické špičky, reprezentanti politických stran a samozřejmě i hnutí. „Někdo byl první na kandidátce a někdo jiný politický subjekt fakticky řídil,“ uvedl s tím, že tady vidí jednu z podstatných výhod Andreje Babiše.

„On je totiž plnohodnotný lídr hnutí ANO. A v tomto smyslu je démonizován neoprávněně,“ uvedl Koukal. Domnívá se také, že přes velkou moc médií dělení na mediálně přijatelného a skutečného vůdce dnes už volič přestal považovat za správné a korektní.

Pohádková bytost knížete se po tolika použitích ztrácí

Podle Koukala ve větších městech, tedy tam, kde si volič na svého známého kandidáta nemohl „dosáhnout“, hledal možná ideu, společnou prioritu, naději apod. „Tentokráte ale neviděl žádného pravého Klause a levého Zemana. Snová a pohádková bytost knížete se po tolika použitích ztrácí,“ konstatoval Koukal.

Podle jeho názoru Babiše vynesla směs rétoriky „spálené země“, kterou již z dřívějška známe, a nového snu o úspěchu a rychlém pragmatickém řešení.Ten zatím neudělal dramatickou chybu. „A popravdě opravil pár kroků minulé vlády. To stačilo k výraznému nakročení,“ tak vidí příčiny volebního úspěchu hnutí ANO.

Koukal nevidí potřebu měnit volební řád. Možná by ale jako volební určil jeden den, a to všední. To, co je třeba, jsou lidé s odvahou a kuráží, s myšlenkou a vlastním vnitřním přesvědčením. „Přiznejme, že politika je profesí a přestaňme v tom pořád vidět jenom jakési nečestné handlování. I v těchto volbách se do zastupitelstev dostala spousta slušných lidí,“ uzavřel své zamyšlení exprimátor Koukal.

Celý článek najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…