Zkušený generál: Intervenci do Sýrie už bude těžké zastavit

29.08.2013 19:28

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR má za to, že je třeba zklidnit situaci okolo dění v Sýrii. Znovu to zopakoval ve čtvrtečním Interview ČT24 České televize, ačkoli má za to, že přípravy k intervenci jsou v plném proudu, i když není jasné, kdo chemické zbraně použil. Vymezil se také vůči návrhu prezidenta Miloše Zemana.

Zkušený generál: Intervenci do Sýrie už bude těžké zastavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý

„Podle mého názoru se ta armádní mašinérie už rozběhla a bude těžké ji zastavit, ačkoli řada důkazů, které byly dříve označovány za nezvratné, jsou sporné. Otázkou především je, kdo použil chemické zbraně,“ poznamenal hned v úvodu pořadu Šedivý.

Asad vítězil, proč by užíval chemické zbraně

Analýza v místech, kde byly použity chemické zbraně, bude podle jeho názoru ještě dlouho trvat a pokud se někdo sám nepřihlásí k použití chemických zbraní, bude hledání viníků ještě složité. A dokud nebude jasné, kdo užil chemické zbraně, mohla by vojenská intervence napáchat víc škody než užitku. Při takovýchto operacích existuje sice snaha napáchat co nejméně škod na nežádoucích objektech a obyvatelstvu, ale ne vždy se tuto snahu podaří naplnit.

Šedivý následně zdůraznil, že nespravedlivý zásah může ještě zvýšit aktivitu radikálních islamistů. Varoval také před tím, že spojenečtí vojáci udělali v islámských zemích při intervencích řadu chyb. Čeští vojáci mají dnes podle Šedivého tu výhodu, že se v islámském prostředí již umí pohybovat. Faktem také je, že prezident Bašar Asad získával v poslední době převahu nad rebely a použití chemických zbraní z jeho strany se proto jeví jako nelogické, ačkoli sám nikdy nezastíral, že chemické zbraně vlastní a nebrání se jejich užití, pokud uzná za vhodné.

V závěru pořadu vyjádřil názor, že Asad bude západním spojencům jistě vyhrožovat, ale západní státy budou mít v případném konfliktu převahu. Jasně také odmítl nápad prezidenta Zemana umístit české vojáky na Golanské výšiny, kde by čeští vycvičení vojáci působili i vedle vojáků, kteří snad nikdy nedrželi zbraň v ruce. Pokud by tam naši vojáci byli umístěni, stalo by se tak v rámci pozorovatelské mise OSN, která není snadná, ale její přínos je sporný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …