Zkušený novinář Šafr u nás stále vidí většího nepřítele než je islámský fanatismus. A napsal o něm

08.01.2015 16:31

Naším problémem v této době stále ještě není islámský fanatismus. Naši svobodu a ani bezpečnost neohrožují teroristé. Notně ji však ohrožuje strach a téměř každodenní manipulace veřejným míněním. Píše o tom ve svém dnešním komentáři pro časopis Reflex novinář Pavel Šafr, bývalý šéfredaktor tohoto týdeníku. Problémy pak vidí zejména v oligarchizaci, nárůstu autoritářství a infiltraci ruské propagandy.

Zkušený novinář Šafr u nás stále vidí většího nepřítele než je islámský fanatismus. A napsal o něm
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Pod dojmem útoků na satirický časopis v Paříži tady bude chvilku blahořečena svoboda slova. Ale bohužel bez konkrétního vlivu na naši možnost efektivně kritizovat a kontrolovat aktuální výkon moci. Nepřibude tady už moc karikatur. Proto je podle Šafra třeba říci, že to aktuální vzplanutí na obranu západních hodnot může být jen mělkým mlácením prázdné slámy, pakliže ho neaplikujeme na naši vlastní situaci u nás doma.

„Západní civilizaci a západní hodnoty je třeba skutečně bránit,” píše v komentáři Šafr a dodává, že k tomu máme vynikající příležitost. „Postavme se proti útokům na svobodnou žurnalistiku. Braňme naše vlastní právo na kritické myšlení. Postavme se neslýchanému nárůstu manipulací a regulací. Tady je totiž aktuálně prostor pro naši statečnost. Nikoli v boji proti islámu, a dokonce ani v boji na jeho obranu. V našich poměrech je to prostě obojí zatím jen baletní představení,” píše redaktor.

  • Celý text ZDE

Pečujme o vlastní kulturu a masová výstavba mešit nám nehrozí, píše Šafr

Hrozba islámského terorismu je jistě zásadní, uznává Šafr, ale z toho neplyne, že je třeba zničit všechny muslimy či zničit islám. Problém totiž není v náboženské víře, ale ve fanatismu, v zakomplexovanosti a v zaostalosti. Vedle svobody slova je podle něj třeba bránit také svobodu vyznání. Naproti tomu však zase stojí naivní multikulturalismus a ten právě ve Francii sklízí hořké plody. „Když budeme pečovat o naši vlastní kulturu, tak nám masová stavba mešit nehrozí. Stačilo by třeba nepodrážet církevní restituce,” dodává komentátor.

„Oslabení západní civilizace není důsledkem vzepětí fanatického islámu, nýbrž toho, že zrazujeme naše vlastní kulturní kořeny a naše vlastní principy. Falešná představa, kterou tady šíří placení i dobrovolní agenti Kremlu, že se máme spojit s Ruskem na obranu křesťanské civilizace, je absurdním výsměchem. Rusko je polofašistickým státem a jeho forma křesťanství je nám naštěstí hluboce cizí, protože v ní není nic liberálního a má tendenci splývat se státní mocí,“ píše dále Šafr.

Pokud se nechá Česká republika infikovat ruským stylem vládnutí a ruskou propagandou, tak bude podle Šafrova vyjádření s naší svobodou konec. „Budeme si možná smět dělat legraci z proroka Mohameda, ale nikoli z našich vlastních autoritářů. To je naprostá jistota. Jestli se tu teď tolik mluví o obraně Západu, tak my Češi máme fantastickou příležitost: Braňme se před ruskou rozvědkou a ruským stylem řízení politiky a médií. To je náš úkol při obraně Západu. Omlouvám se, že není tak efektní a že je poněkud nepohodlný,“ uzavírá polemiku novinář Šafr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…