Zlá, zlá slovíčka. Bouře kvůli počmáraným kavárnám pokračuje dalším kolem

25.04.2016 11:54

Aktivista Jakub Janda z nevládní organizace Evropské hodnoty zareagoval na vyjádření mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. Ten se dnes exkluzivně pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k vandalským útokům na multikulturní zařízení v Praze. A slovní přestřelka je na světě.

Zlá, zlá slovíčka. Bouře kvůli počmáraným kavárnám pokračuje dalším kolem
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Zoufalost a nebezpečnost Kanceláře prezidenta republiky se prohlubuje. Někdo vyhrožuje kavárnám a neziskovkám. Hrad okolo toho rozjíždí konspirační teorii o možném propojení vlády s útočníky,“ kritizuje Janda Ovčáčka za jeho slova na facebookovém profilu a pro ParlamentníListy.cz. Ovčáček totiž uvedl, že levicová i pravicová extremistická scéna se radikalizuje. „Dochází k útokům na státní symboly, hoří policejní auta, kavárny jsou poškozovány neonacistickou symbolikou. Musíme za takové situace zabránit ‚německému modelu‘, kdy dochází v ulicích k hromadným potyčkám mezi levicovými a pravicovými extremisty. Obě tyto krajnosti ohrožují naši svobodu,“ píše. A navrhl i řešení.

„O to, aby extremisté leví i praví neuspěli, se musí zasadit volení politici, ne účelově založené vládní projekty, jako Hate Free Culture. Je velmi cenné, že právě pan prezident nejvíce pomáhá extremisty eliminovat. Čím? Tím, že otevřeně popisuje problémy, kterým čelíme. A tím, že bez politické korektnosti hovoří o řešeních,“ uzavřel Ovčáček s tím, že možná právě proto na pana prezidenta oni „hatefree“ nejvíce útočí.

A to je právě pasáž, která se Jandovi nelíbí. „To je klasická metoda kremelských dezinformačních kampaní – vytvoř dojem, že za tím stojí vláda. A mimo to své oponenty vykresluj jako neonacisty, což Hrad také začal dělat,“ podotkl Janda s tím, že na Hradě máme dalšího Petra Hájka (mluvčí prezidenta Václava Klause, pozn. red.). 

Dopoledne Ovčáček svá předchozí slova doplnil. „Dosud nebyli dopadeni pachatelé, a ministr Dienstbier už má jasno. Potvrzuje se, že celá aféra ‚hatefree‘ bude hrubě zneužita v kampani proti těm, kteří jsou proti přijímání migrantů: K řešení situace také vyzvala českou vládu mezinárodní protirasistická síť UNITED for Intercultural Action, která spojuje 560 organizací z téměř padesátky zemí a funguje od roku 1993,“ všímá si Ovčáček.

Celý příspěvek Jakuba Jandy:

Zoufalost a nebezpečnost Kanceláře prezidenta republiky se prohlubuje. Někdo vyhrožuje kavárnám a neziskovkám. Hrad okolo toho rozjíždí konspirační teorii o možném propojení vlády s útočníky. To je klasická metoda kremelských dezinformačních kampaní - vytvoř dojem, že za tím stojí vláda. A mimo to své oponenty vykresluj jako neonacisty, což Hrad také začal dělat. Na Hradě máme dalšího Petra Hájka. Jen hraje podle jasného skriptu. Pojďme se podle toho chovat.

Celý příspěvek Jiřího Ovčáčka:

Přesně dle očekávání a scénáře. Dosud nebyli dopadeni pachatelé (a nevěřím, že se tomu tak stane, stejně jako u kauzy Thunovská, Klinika nebo pobodaný muslim) a ministr Dienstbier už má jasno. Potvrzuje se, že celá aféra "hatefree" bude hrubě zneužita v kampani proti těm, kteří jsou proti přijímání migrantů: K řešení situace také vyzvala českou vládu mezinárodní protirasistická síť UNITED for Intercultural Action, která spojuje 560 organizací z téměř padesátky zemí a funguje od roku 1993. „Co se teď děje v Praze i jiných městech, je výsledkem sociální a ekonomické nerovnosti, která vede ke xenofobnímu výkladu jejích příčin. Tento nárůst populistických projevů a evidentně nacistických akcí je symptomem nebezpečí, jež dnes hrozí uprchlíkům ve všech evropských zemích,“ sdělil v prohlášení zaslaném ČTK ředitel sítě Geert Ates.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…