Zlá zpráva z Rakouska. Ti, kdo věří, že uprchlíci nemají nic společného s terorismem, by neměli dál číst

17.12.2015 11:37

V uprchlickém centru v rakouském Salzburgu byly zatčeny dvě osoby podezřelé z napojení na teroristickou buňku, která stojí za útoky v Paříži. Oba dva zadržení jsou údajně francouzskými občany a do Evropy se dostali na falešný syrský pas.

Zlá zpráva z Rakouska. Ti, kdo věří, že uprchlíci nemají nic společného s terorismem, by neměli dál číst
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

K zatčení došlo díky spolupráci se zahraniční zpravodajskou službou, která policii předala usvědčující informace. Panují spekulace, že oba zadržení měli vyčkat v Salzburgu na rozkazy k naplánování dalších teroristických útoků. Nicméně mluvčí státního žalobce Robert Holzleitner podle deníku Kronen Zeitung odmítl potvrdit, jaké národnosti zadržení jsou a jestli skutečně měli v plánu zaútočit . „Některé indicie ovšem nasvědčují tomu, že byli ve spojení s teroristy, kteří se podíleli na masakru v Paříži. Tímto směrem se také ubírá veškeré vyšetřování,“ dodal Holzleitner.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Nejedná se o jediný případ, kdy byli v Rakousku zatčeni falešní uprchlíci. Před několika týdny stejný osud potkal dvojici mladých uprchlíků, kteří se ostatním uprchlíkům chlubili, že bojovali na straně Islámského státu. Doposud však nebyly shromážděny důkazy, na základě kterých by bylo možné jejich příslušnost k džihádistům potvrdit. Rakouská mutace internetového serveru The Local dále připomíná, že hlavní organizátor teroristických útoků v Paříži, šestadvacetiletý Salah Abdeslam, je stále na útěku a byl na něj vydán mezinárodní zatykač.

Abdeslam se mimo jiné pohyboval také po Rakousku, kde byl legitimován v rámci běžné silniční kontroly 9. září v automobilu s belgickou poznávací značkou. Společně s ním ve voze jeli dva neznámi muži. Před měsícem rakouské úřady informovaly o tom, že policejní hlídce tehdy Abdeslam sdělil, že je v Rakousku na dovolené. Vedle Rakouska se Abdeslam objevil také v Maďarsku, kde se mu dle informace maďarských úřadů ze 3. prosince podařilo sestavit teroristickou buňku z ilegálních uprchlíků proudících do země.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…