Zlá zpráva z britského ministerstva vnitra. Raději ani nečtěte, kolik bojovníků ISIL se pohybuje po Evropě

05.12.2015 15:29

Za Islámský stát bojuje dle britského ministerstva vnitra přibližně 750 Britů. Polovina z nich se údajně již vrátila zpět a bezpečnostní experti varují, že mohou v Londýně či jiných britských městech spustit teroristické útok podobné těm, které nedávno proběhly v Paříži. Podrobnější informace přináší britský deník Express.

Zlá zpráva z britského ministerstva vnitra. Raději ani nečtěte, kolik bojovníků ISIL se pohybuje po Evropě
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Bezpečnostní experti navíc upozorňují, že Velká Británie nyní pro navrátilce z Iráku a Sýrie je primární cíl pro teroristické útoky. Zpět se jich údajně vrátilo již asi 375. „Zpravodajské služby naznačují, že právě tito lidé dostali za úkol připravit teroristické útoky v naší zemi. Riziko něčeho takového se ještě zvýšilo po nedávném hlasování v parlamentu, kde byly schváleny vzdušné operace britských leteckých sil,“ tvrdí analytik Paul Cruickshank. Po zveřejnění nebývale vysokého počtu radikálních islamistů s britským pasem, kteří se vrátili zpět do Velké Británie, jsou policie i zpravodajské služby pod nebývalým tlakem médií, politiků i veřejnost.

Expert přes terorismus z Henry Jackson Society Hannan Stuartová tvrdí, že zpravodajské služby ve Velké Británii jsou značně přetížené. „Vysoký počet navrátilců z bojišť v Iráku a Sýrii nepochybně klade na britské zpravodajské služby vyšší nároky. Vloni se jim podařilo zmařit sedm teroristických útoků a jsou skutečně značně přetížené,“ cituje britský deník Stuartovou a vyjadřuje znepokojení nad skutečností, že ministerstvo vnitra odmítá sdělit, kolik z oněch 375 zradikalizovaných navrátilců je sledováno MI5 a policií. Podle bývalého šéfa zpravodajského týmu na Úřadu vlády Richarda Kempa je sledování jednoho podezřelého po celých 24 hodin denně práce pro patnáct až dvacet lidí.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Zpravodajské služby potřebují více financí a také větší pravomoci. Pokud by mělo dojít k nepřetržitému sledování 375 podezřelých, bylo by nutné disponovat několika tisíci zpravodajci,“ tvrdí Kemp. V současné době ovšem MI5 zaměstnává asi čtyři tisíce lidí, z nichž jsou však mnozí zaměstnáni jen v kancelářích či plní úkoly nesouvisející s teroristickou činností. Jak uvádí britský deník, tak například protiteroristická metropolitní policie disponuje pouze 1500 lidmi. „Ne všichni navrátilci představují akutní ohrožení naší bezpečnosti. Menšina z nich jsou však velmi dobře vycvičení džihádisté, kteří jsou připraveni v budoucnu rozpoutat násilí. Hlavním cílem je oddělit je od sebe a určit, kdo by měl být sledován a u koho je naděje, že se může změnit,“ konstatuje Stuartová.

Před bývalými bojovníky Islámského státu s britským pasem nedávno varoval také ředitel Úřadu pro bezpečnost a boj proti terorismu Charles Farr. Ten je přesvědčen, že se jich z Blízkého východu vrátilo dokonce již 60 %, což by představovalo 450 bojovníků. „Islámský stát rovněž nabádá radikály, kteří se nemohou dostat na blízkovýchodní bojiště, aby prováděli útoky přímo v naší zemi.“ Dle informací deníku Express bylo v bojích zabito již asi sedmdesát britských radikálů. Nejznámějšího z nich, obávaného džihádistu Johna, zabil minulý měsíc americký dron. Britské úřady se aktuálně zabývají více než 600 případy, jenž jsou spojené s terorismem v Sýrii a Iráku. To představuje za poslední rok a půl dvojnásobný nárůst.

„Naším hlavním cílem je především odradit lidi od jejich úmyslu vycestovat na území Islámského státu. Všem říkáme, že vycestovat do těchto končin představuje pro jejich život značné nebezpečí. Případy těch, kteří přesto do oblastí ovládaných ISIS vycestovali, řešíme individuálně. Někteří z nich nejsou nadále vzhledem k prožitým traumatickým zkušenostem nebezpeční, naopak další se mohou dále radikalizovat. V některých případech je stíhání za tyto trestné činy optimálním řešením, v jiných aplikujeme různé jiné formy podpory,“ cituje britský deník mluvčího ministerstva vnitra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…