Zlaté vejce. Nejnovější produkt primátorky Krnáčové a jejího vedení. Takto jej hájila náměstkyně od Zelených

16.08.2017 20:33

U paty Štefánikova mostu má vyrůst moderní objekt, tzv. zlaté vejce. Původně se počítalo s tím, že bude v objektu umístěna Slovanská epopej, ale i kdyby byla nakonec jinde, pro zlaté vejce se prý i tak využití najde. Nebo nenajde? Ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu se o zlatém vejci rozpovídala náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská ze Strany zelených.

Zlaté vejce. Nejnovější produkt primátorky Krnáčové a jejího vedení. Takto jej hájila náměstkyně od Zelených
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Kolínská

Kolínská ve vysílání prozradila, že byla proti tomu, aby se parčík v revoluční ulici na Praze 1 změnil ve stavební parcelu. Ostatní radní však byli jiného názoru. Kolínská si posteskla, že její kolegové se ani nesnažili obhájit to, proč by zlaté vejce mělo vzniknout, prostě si odhlasovali, že se park změní na stavební pozemek. „To považuji za nerozumný postup,“ prohlásila dáma.   

Zrod stavby nazvané zlaté vejce si prý objednala Praha 1, nikoli Magistrát hl. města Prahy. Kolínská by místo zlatého vejce viděla jinou stavbu, pokud už tam má nějaká stavba vzniknout. „Pro zlaté vejce nikdo krvácet nebude. Také si myslím, že už nikdo nechce stavět bez otevřené architektonické soutěže,“ prohlásila Kolínská.

Dáma má za to, že měnit pozemek zeleně ve stavební parcelu je jednoznačně špatný krok, ale pokud k tomu nakonec po delším procesu dojde, bude lepší, když pozemek bude prodán, až bude jasné, co na něm vznikne. Pozemek by se zkrátka měl prodat tomu, kdo nabídne smysluplný projekt.

Slovanská epopej nakonec bude umístěna na Těšnově, ale rozhoduje se teprve o tom, v jaké stavbě bude umístěna. „Pokud tam tedy vůbec bude. Já patřím k zastáncům toho, že by Slovanská epopej měla zůstat mimo Prahu v Moravském Krumlově, protože Praha má dost jiných památek,“ vyjádřila názor Kolínská.

Kolínská se však nevěnovala jen zlatému vejci a Slovanské epopeji, ale také novému metropolitnímu územnímu plánu, se kterým chtějí radní seznámit občany. V novém metropolitním plánu by mělo být řečeno, že Praha už se nebude rozrůstat do šířky, ale bude jasně odděleno město a zeleň. V plánu se ale počítá s lokalitami, kde by se mělo stavět přednostně, třeba oblast bývalého Nákladového nádraží Žižkov.

Posteskla si však, že změny ve stavebním řízení, které schválila sněmovna, aby zjednodušila např. výstavbu nových bytů, všechno spíše zkomplikovaly. „Mám obavy, že z vaničky bylo vylito dítě a že občané přišli o podstatnou část prostoru, v němž mohli podávat připomínky,“ prohlásila Kolínská.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…