Zlepšíme životní podmínky prasat, slibuje ministr Jurečka. A Babiš rezignuje, až...

25.10.2015 21:01

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zavítal do nedělního pořadu Týden v politice České televize. Prozradil, co vláda udělá pro chovatele prasat a jak by si mohli pomoci oni sami. Stranou jeho pozornosti nezůstaly ani otázka prolomení limitů těžby uhlí na severu Čech a případný pád Andreje Babiše (ANO). Jurečka oznámil, kdy ministr financí rezignuje.

Zlepšíme životní podmínky prasat, slibuje ministr Jurečka. A Babiš rezignuje, až...
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Marian Jurečka

Hned v úvodu prozradil, že jsou připraveny další dotace v oblasti živočišné výroby pro české zemědělce. Někteří zemědělci zaměření na živočišnou výrobu se obejdou i bez dotací, ale nezvládnou to všichni, některým je proto třeba pomoci. Je ovšem pravda, že se z Česka vyvážejí živá prasata, která se za hranicemi zpracují a do Česka zpátky zamíří už zpracované maso. U chovatelů prasat proto ministr volá po tom, aby se zemědělci začali sdružovat do spotřebitelských družstev, a tím posílili svou pozici na trhu.

„My se snažíme hledat efektivní nástrojem obecně investice, které pomohou. Jde např. o zavedení zelené nafty i do živočišné výroby, naznačil lidovecký ministr. Hodlá zlepšovat také životní podmínky zvířat. Zároveň si ale posteskl nad tím, že mnozí zemědělci podnikající za hranicemi Česka mají nižší odvody na sociální a zdravotní pojištění než Češi, Moravané a Slezané. Ti se tak ocitají v nevýhodě. Snižovat tyto odvody prý však není nijak snadné.

Následně se místopředseda křesťanských demokratů vyjadřoval také k prolomení limitů těžby uhlí. Lidovci prý dlouho zvažovali, zda pro prolomení zvednou ruku, a nakonec tak učinili s výhradou, že bude muset být přednostně využito do českých tepláren. Má to zajistit Ministerstvo průmyslu a obchodu s Českým báňským úřadem.

Stranou pozornosti ministra nezůstala ani elektronická evidence tržeb. „Já jsem slyšel, jak ministr financí Babiš na koaliční radě řekl: Nebude-li systém EET plně funkční, rezignuji. On to tedy opíral o tu funkčnost,“ poznamenal Jurečka na adresu svého koaličního kolegy, ministra financí, předsedy hnutí ANO a majitele Agrofertu Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …