Zlínská ČSSD už má také jasno, koho podpoří na březnovém sjezdu na předsedu

17.01.2015 17:16

Zlínská ČSSD na březnovém volebním sjezdu strany podpoří na předsedu sociální demokracie jejího dosavadního šéfa, premiéra Bohuslava Sobotku. Do funkce statutárního místopředsedy navrhla ministra vnitra Milana Chovance. Novinářům to dnes po krajské konferenci ve Zlíně řekli zástupci strany. O novém vedení ČSSD se rozhodne v březnu v Praze.

Zlínská ČSSD už má také jasno, koho podpoří na březnovém sjezdu na předsedu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka se spolustraníky očekává výsledky voleb

"Krajská konference navrhla nominovat na předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Na prvního místopředsedu jsme nominovali Milana Chovance a na posty místopředsedů Michaelu Marksovou, Jana Hamáčka, Lubomíra Zaorálka a Martina Starce," řekl novinářům krajský šéf ČSSD Dalibor Sedláček.

Sobotka, který neměl na zlínské konferenci protikandidáta, se setkání tamních sociálních demokratů osobně zúčastnil. Na sjezd přijel společně s ministrem Chovancem z Moravskoslezského kraje. "Děkuji určitě za podporu Zlínskému kraji. Stejně tak mám radost, že i silná organizace v Moravskoslezském kraji dnes jednoznačně rozhodla o této nominaci. Pro mě je to přirozeně závazek, ale současně i podpora proto, abych jako předseda sociální demokracie mohl garantovat dodržování našeho volebního programu, se kterým sociální demokracie vyhrála volby," řekl novinářům Sobotka. 

Sobotka má nominace í z dalších krajů

Nominaci Sobotky na funkci předsedy strany už schválili také sociální demokraté v Ústeckém a Libereckém kraji. Podporu mu vyjádřili i sociální demokraté v Jihomoravském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a v kraji Vysočina. 

Sociální demokracie bude své vedení volit na sjezdu, který se uskuteční 13. a 14. března v pražském Kongresovém centru. Sobotka bude post předsedy obhajovat zřejmě bez protikandidáta. Z žen zatím získala krajskou nominaci náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. Na prvního místopředsedu by mohli kandidovat bývalý šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc a ministr vnitra Chovanec.

O funkci řadových zástupců stranického šéfa se asi bude ucházet ministr zahraničí Zaorálek, šéf Sněmovny Hamáček nebo děčínský poslanec Jaroslav Foldyna. Pokus o návrat do některé stranické funkce nevyloučil ani Zdeněk Škromach, jenž ve vedení strany skončil předloni po takzvaném lánském puči. Tehdy opustil křeslo druhého muže ČSSD i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se ale do celostátního vedení vracet nehodlá vracet. Od té doby má strana jen čtyři místopředsedy - Alenu Gajdůškovou, Chovance, Zaorálka a Martina Starce, který má na starosti hospodaření. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…