Zlínští záchranáři převzali na vyzkoušení nový elektromobil BMW

07.11.2017 21:02

Zlínští záchranáři při výjezdech za raněnými a nemocnými na půl roku otestují elektromobil BMW. Klíče si převzali v úterý ve společnosti Synot Auto ve Zlíně. Vůz je pokračováním projektu, v němž se elektromobily osvědčují u městské policie a právě u záchranářů.

Zlínští záchranáři převzali na vyzkoušení nový elektromobil BMW
Foto: SYNOT
Popisek: Předání zapůjčeného elektromobilu BMW i3 zlínským záchranářům

„BMW Group přišlo s myšlenkou vyzkoušet tato vozidla i v integrovaném záchranném systému. Velice a rychle jsme se domluvili se záchrannou službou. Chceme auta zatížit v maximálním provozu a zjistit, jak se vybavená elektronicky náročnou technologií budou chovat. Co jsou schopna vydržet,“ vysvětlil ředitel společnosti SYNOT AUTO Ivan Úlehla a upozornil na vyšší dojezdovou vzdálenost elektromobilů – přibližně 250 kilometrů i rychlé dobíjení. Kromě toho bude vozidlo vybavené potřebnou technikou pro záchranu životů v hodnotě zhruba dvou milionů korun. Právě společnost SYNOT se zapojila do projektu BMW Group, kdy jsou vozidla zapůjčována nejen záchranářům, ale také městským policistům.

Řidiči záchranáři vyhodnotí klady i zápory elektromobilů

Klíče od vozu převzal ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Josef Valenta: „Vždy se snažíme přemýšlet několik let dopředu. Když jsme si uvědomili, jak výrazně se vyvíjejí technologie, vybavení i zdroje, kdo jiný než záchranka by měl vyzkoušet v ostrém provozu, navíc v městském a navíc v zimním období, tato technologicky unikátní vozidla,“ řekl Josef Valenta. Zároveň uvedl, že vzhledem ke zdatnosti řidičů záchranářů budou schopni vyhodnotit klady i zápory a poskytnout zpětnou vazbu.

Valenta nevyloučil, že možná za několik let mohou záchranáři využívat právě tato vozidla. „Vážím si nabídky a podané ruky v podobě zapůjčení, promyšleného námětu a s pokorou jsme ho přijali.“

Zlínským záchranářům bude elektromobil BMW i3 sloužit bezplatně půl roku včetně dobíjení zdarma. Valenta ho s veškerým vybavením přirovnal k malé jednotce intenzivní péče a připomněl, že i takové menší vozidlo zachraňuje životy. 

„Vozidla budou tentokrát zapůjčena šesti útvarům Zdravotnické záchranné služby České republiky. BMW i3 se osvědčuje jako vhodný vůz ve sborech záchranných služeb doslova po celém světě,“ sdělila tisková mluvčí skupiny SYNOT Magda Pekařová. Elektromobily budou na půl roku k dispozici také záchranářům ze Zlína, Prahy, Brna, Hradce Králové a Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…