Zločin! Maďarsko drsně udeřilo na EU

15.10.2018 14:31

Maďarsko reagovalo osobitým způsobem na disciplinární řízení, které proti němu zahájila před několika týdny Evropská komise.

Zločin! Maďarsko drsně udeřilo na EU
Foto: EPP
Popisek: Viktor Orbán

Rozhodnutí Evropské komise zahájit proti Maďarsku disciplinární řízení, v jehož důsledku může země přijít v rámci Evropské unie o svá hlasovací práva, vyvolalo nesouhlasné reakce i v České republice. Ostatně Poslanecká sněmovna přijala před čtrnácti dny usnesení, podle kterého považuje krok Evropské komise za chybný. Proti usnesení se v podstatě postavili jen Piráti v čele s Ivanem Bartošem, kteří kontinuálně podporují fakticky jakékoli kroky Evropské unie. Včetně migrační politiky.

Maďarská vláda vyjádřila nesouhlas s hlasováním Evropského parlamentu okamžitě. A to ústy Viktora Orbána, který byl v té době přímo na místě. Premiér tehdy poznamenal, že za vším stojí odlišné postoje v oblasti migrační politiky. Aktuálně tento argument zopakoval tiskový mluvčí vlády Zoltan Kovacs, který zároveň publikoval asi půlminutové video, v rámci kterého tento argument zaznívá v plné šíři.

 

Anketa

Litujete, že se rozpadlo Československo?

73%
27%
hlasovalo: 13897 lidí

„Maďarská vláda nenechá bez odpovědi zločin, který byl spáchán na Maďarsku ve zprávě europoslankyně Sargentiniové,“ píše se v tiskové zprávě Orbánovy vlády. Právě na základě zprávy nizozemské političky z eko-socialistické GroenLink se europoslanci rozhodli hlasovat proti Maďarsku. „Chtěli bychom před evropskou veřejností dát jasně najevo, že se nechceme stát přistěhovaleckou zemí. A to je také důvod, proč vláda publikovala toto video.“

Jak uvádí server Hungary Journal: Orbán za návrhem Evropské komise trestat jeho zemi vidí vedle pomsty kvůli rozdílnému pohledu na migraci také osobní pomstu šéfa komise Jeana-Claudea Junckera. „...A z důvodu, že jsem jej při kandidatuře na post šéfa Evropské komise před čtyřmi lety nepodpořil,“ cituje server Orbána. Jakoby chtěl Junkcer Orbánova slova o pomstě potvrdit, v pátečním rozhovoru pro francouzský deník Le Mond uvedl, že FIDESZ by již neměl být součástí Evropské lidové strany.
 

Samotné video se však spíš než na Junckera zaměřuje na vlivného člena Evropského parlamentu Guye Verhofstadta. „On zastává názor, že Evropa potřebuje migraci. Od roku 2015 však přišlo do zemí Evropské unie 1,8 milionu migrantů a další miliony je chtějí následovat. Od začátku migrační krize přišly o život v důsledku teroristických útoků stovky lidí a vzrostl počet násilných trestných činů. Verhofstadt chce přesto více migrace. To je bezohledné! Nastal čas zatřást Bruselem. Pojďme společně chránit Evropu,“ uvádí se v krátkém klipu. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…