Zločin, volá Kalousek: Masky z Číny Evropanovi nesedí, ochranné obleky jsou malé

30.04.2020 7:09

Zástupce spolku Evropské hodnoty Jakub Janda se ve svém facebookovém příspěvku vyjádřil k úrovni ochranných pomůcek z Číny. Nebyl sám, svá slova o riziku připojil i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Na netěsnost masek upozornil server Seznam Zprávy.

Zločin, volá Kalousek: Masky z Číny Evropanovi nesedí, ochranné obleky jsou malé
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

"Ministr vnitra Jan Hamáček se honosí, jaké skvělé ochranné pomůcky dovezl z Číny. Díky investigátorům z Aktuálně.cz je potvrzeno, že tento čínský tunel řídí Jaroslav Tvrdík, který stál v čele celého fiaska 'čínských investic’ v Česku za posledních pět let," poznamenal Janda.

A všímá si i textu na serveru Seznam Zprávy. Zde vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů v Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR Vladimír Ždímal uvedl, že všechny testované typy přiměřeně vyhověly požadavkům, ale jen v případě, když jsme respirátory přilepili na hlavu testovací figuríny.

"Rektor ČVUT říká, že tyto čínské respirátory chrání lidi 'asi jako šála přes obličej'. Za tyhle čínské šunty vyhodil Jan Hamáček stovky milionů korun. Rozdali je českým zdravotníkům. Není nic hnusnějšího, než přinést lidem v těžké krizi planou naději. To je jak když sovětští komunisté rozdávali hasičům v Černobylu pláštěnky. Tento obrovský čínský tunel musí vyšetřit policie a sněmovní vyšetřovací komise," dodal Janda.

"Pokud na nezbytnost přilepení nebyli uživatelé výslovně upozorněni, vystavil český stát své občany velkému a zbytečnému riziku. Ať již to bylo úmyslně či z nedbalosti, je to vůči lidem v první linii zločin," reagoval také na informace kolem ochranných pomůcek poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Na špatnou účinnost čínských respirátorů upozornil server Seznam Zprávy, který si je nechal otestovat u Ústavu chemických procesů Akademie věd. Jejich účinnost by podle něj mohla být až o polovinu horší, než deklaruje Výzkumný ústav bezpečnosti práce, který je oficiálně kontroluje po jejich dovozu z Číny. Vedoucí oddělení chemie a fyziky aerosolů v ústavu Vladimír Ždímal k tomu uvedl, že všechny testované typy přiměřeně vyhověly požadavkům, ale jen v případě, když se respirátory přilepily na hlavu testovací figuríny.

„Když jsme je k testovací figuríně nepřilepili, klesla filtrační účinnost z původních asi 94 procent ke 40 procentům, a to jsme se opravdu snažili respirátor maximálně utěsnit,“ dodal Ždímal s tím, že čínské masky na obličeji Evropanů nesedí zejména kvůli rozdílné anatomii obličejů.

Na rozdílnou anatomii narazili podle serveru Neovlivní.cz i někteří lékaři. Malé jsou totiž i overaly z Číny, které je mají chránit. Dodávky ochranných pomůcek z Číny totiž podle zjištění skutečně obsahovaly velikosti určené pro asijskou populaci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…