Zločinci! Po Moravcovi na ČT zahřmělo v neděli i od Zemana

17.02.2019 22:21

Na dnešní vysílání Otázek Václava Moravce se zaměřili ve svých komentářích bývalý radní pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek a hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zaujala je diskuse europoslance Pavla Teličky, politologa Lukáše Macka a europoslance Luďka Niedermayera. Řeč byla o Evropské unii.

Zločinci! Po Moravcovi na ČT zahřmělo v neděli i od Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička

„Zástupci ‚liberální levice‘ se setkali s ‚liberálně levicovým‘ moderátorem v ‚liberálně levicové‘ televizi a společně vrkali jak holoubátka,“ rýpl si do dnešní diskuse Ovčáček. 

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí

Petr Štěpánek pak byl poněkud ostřejší. „Informační zločinci z České televize jsou opět v akci. Otázky Václava Moravce, debata o Brexitu. Debatují europoslanec, odpůrce Brexitu a beznadějný eurohujer Pavel Telička, europoslanec, odpůrce Brexitu a beznadějný eurohujer Luděk Niedermayer a politolog, odpůrce Brexitu a beznadějný eurohujer Lukáš Macek. Debatu řídí beznadějný moderátor, beznadějný odpůrce Brexitu a beznadějný eurohujer Václav Moravec. Vskutku excelentní názorová vyváženost! Děkujeme Ti, milá Česká televize, že Ti na něco takového můžeme měsíc co měsíc posílat výpalné ve výši 135 korun,“ poznamenal.

Moderátor Václav Moravec si ve svém studiu připomínajícím obrovskou bublinu podal ruku s Pavlem Teličkou, europoslancem, jenž zakládá nové hnutí Hlas, s politologem Lukášem Mackem a s dalším europoslancem, Luďkem Niedermayerem (TOP 09). Pánové se hned na úvod pořádně obuli do Velké Británie, která se rozhodla odejít z EU. Britští politici prý teď předvádějí velmi nezodpovědnou politiku. A pokud se to nezmění, bude to bolet i nás. Macek doplnil, že Češi, resp. ODS, nese spoluvinu na tom, že Britové odcházejí z EU.

„Hostem měl být slovenský expremiér Robert Fico, ale ten svou účast v sobotu večer odvolal s poukazem na zdravotní obtíže,“ oznámil Moravec ještě předtím, než zahájil samotnou debatu. Poté otevřel téma odchodu Velké Británie z EU, která má odejít za šest týdnů, ale zatím vůbec není jisté, jak tento odchod bude vypadat, což všichni tři hosté vnímali jako velký problém. „Je to docela tragické,“ poznamenal k tomu Niedermayer, který klade velký díl viny na bedra britských opozičních labouristů, kteří odmítají vyhlásit jasné stanovisko k Brexitu. Už před referendem se labouristé nevyjadřovali příliš hlasitě. Telička dal Niedermayerovi za pravdu. „My tady máme neschopnost Britů domluvit se spolu navzájem,“ zaznělo z úst zakladatele hnutí Hlas.

Macek připomněl, že EU je sice členem evropského společenství, ale vždy z něj byla tak trochu jednou nohou venku, protože si vybojovala celou řadu výjimek. „Zrovna tato země, která si dělá z pravidel EU trošičku trhací kalendář, je nespokojená a chce odejít,“ kroutil hlavou Macek.

„Britským voličům by měl někdo opakovat, že právě členství v EU pomohlo vyřešit spory mezi Velkou Británií a Irskem. Na to však prakticky nikdo nepoukazoval. Místo toho v kampani převládaly emoce. Je to velmi tvrdá vizitka zodpovědnosti, nebo spíše nezodpovědnosti britské elity,“ upozornil Macek. Tehdejší konzervativní premiér David Cameron hájil EU až nějakých 14 dní před referendem, což rozhodně nestačilo. EU si přitom podle Macka nemůže dovolit hodit Irsko přes palubu. Při jednáních o hranici mezi Irskem a Severním Irskem musí EU stát na straně Dublinu. „Týká se to i nás a s naší historickou zkušeností nemůžeme hodit Irsko přes palubu,“ varoval Macek.

Na hranici mezi Irskem a Severním Irskem panovalo po desítky let obrovské napětí. Jak zabránit návratu tohoto napětí? Telička má jasno. Ze Severního Irska je třeba udělat specifické území, které bude součástí celní unie. Britové však mají strach, že by to fakticky znamenalo odtržení Severního Irska od jejich státu.

Pánové se však shodli na tom, že nad touto otázkou měli Britové uvažovat už před samotným referendem.

Za odchod Británie prý může česká ODS. Vážně

Macek v této souvislosti varoval před institutem referenda jako takovým. „Referendum je obrovská past. Je to způsob, jak sjednotit všechny nespokojené na tom, co nechtějí,“ začal. „Ale sjednotit pak tyto tábory v tom, co vlastně chtějí, je mnohdy prakticky nemožné.“

Poukázal také na téma, o kterém se prý příliš nemluví. Češi prý nesou spoluvinu na tom, že dnes Británie odchází z EU. „Nezaznamenal jsem, že by někdo připomněl český podíl na Brexitu,“ upozornil Macek. Spoluvinu na Brexitu podle Macka nese především ODS, která britské konzervativce nalákala k založení vlastní parlamentní frakce v Evropském parlamentu, což vedlo k tomu, že britští konzervativci přestávali hledat kompromisy s německou CDU/CSU a dalšími stranami sdruženými v Evropské lidové straně.

Niedermayer poznamenal, že Brexit přece jen ukázal také něco pozitivního. Sedmadvacet států EU si uvědomilo, jak důležité je táhnout za jeden provaz. Telička okamžitě dodal, že členové Evropského parlamentu jsou schopní se spolu relativně dobře domluvit. Problém nastává až u prezidentů a premiérů jednotlivých členských zemí, kteří mnohdy okopávají EU kotníky a nabízejí populistická řešení.

„Když se podíváme, kde je to úzké hrdlo, tak to je u Evropské rady, kterou chce premiér (Andrej) Babiš (ANO) ještě posilovat,“ kroutil hlavou Telička. Jistou naději Telička vidí v hlubší spolupráci evropských států, nejen spolupráce Německa a Francie, jež své vzájemné vazby posílily tzv. Cášskou smlouvou.

Niedermayer doplnil, že pokud nepotáhne EU za jeden provaz, Němci a Francouzi dávají najevo, že jsou schopni založit jiné, funkčnější společenství. Pokud by se toto stalo, byl by to pro Česko obří problém. Naše země by buď stála mimo toto společenství, nebo by byla součástí společenství jiného, kde by velké státy hrály větší roli.

Macek oponoval, že Francie a Německo netvoří nějaký monolit, ač je to u nás tak popisováno. Francie a Německo mnohdy jen bolestně hledají kompromis a když se ho konečně podaří najít, tak se k němu přidají i další státy. „Cášská smlouva je jen obnovením manželského slibu. Je jen obnovením těch smluv ze 60. let,“ upozornil Macek. Nejen v Česku se o Cášské smlouvě šířily nepravdy.

Rýpl si však také do Evropských politiků. Evropská lidová strana podle něj udělala chybu, když do čela Evropské komise prosadila politika, který nemá tah na branku – Jeana Clauda Junckera.

Moravec položil na stůl průzkumy, které ukázaly, že velké množství Čechů vůbec neví, že letos v květnu proběhnou volby do Evropského parlamentu. Průzkum společnosti Kantar CZ ukázal, že jen 34 procent lidí ví, že tyto volby proběhnou letos v květnu. 56 procent dotázaných to vůbec neví. Pět procent lidí má za to, že volby budou příští rok. Zbytek dotázaných tipoval různá jiná data.

V jednu chvíli moderátor zmínil jméno George Sorose. „Evropa odchází náměsíčně do zapomnění a její lid se musí probudit, než bude pozdě. Pokud tak neučiní, Evropská unie půjde cestou Sovětského svazu v roce 1991,“ citoval Moravec výrok, jenž zazněl v britských médiích.

Macek okamžitě prohlásil, že pokud se Evropa neprobudí, nebude EU jediná, kdo půjde do kytek. „Evropský kontinent půjde do kytek,“ rozšířil Sorosovo varování politolog.

Ale jak přesně si představit probuzení Evropy? Nejen čeští politici ukazují na Brusel jako na místo, kde se politikaří. „Nejde o to, chránit české zájmy v EU, i když samozřejmě také, ale především jde o to, podílet se na dalším směřování EU,“ nabídl cestu Telička s tím, že celá řada českých politiků toto dosud nepochopila. „Ujel jim vlak,“ pravil Telička. „Já jsem radši za člověka, který něco dělá, než ten, který plácá nesmysly,“ řekl také Telička. „A tak se vyjadřujete k premiérovi?“ zeptal se Moravec. Telička se odpovědi vyhnul, zdůraznil jen, že čeští politici musejí spolupracovat na směřování EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …