Zločiny církve, souložení s dvanáctiletými dětmi ve Vatikánu. Ministr Herman opět čelil palbě čtenářů

12.02.2017 9:03

Na otázky, které se nashromáždily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz, odpovídal v poslední době ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Zločiny církve, souložení s dvanáctiletými dětmi ve Vatikánu. Ministr Herman opět čelil palbě čtenářů
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

„Jak máme věřit katolické církvi, když denně vyplouvá na povrch další a další znásilňování a zneužívání malých dětí?“ zajímalo čtenáře.

Herman odpověděl, že církev se ústy řady papežů i dalších svých vysokých představitelů vícekrát omluvila za tyto zločiny a vyjádřila nad nimi lítost. „Je tragické, že se takové věci dějí, a zde neexistuje žádný pardon. Jsou však i případy, že si po mnoha letech někdo tzv. vzpomene na něco takového z mládí a snaží se získat touto cestou od církve nějaké odškodnění. Pak se ukáže, že je to vymyšlené. Tedy nelze jakkoli snižovat nebo relativizovat společenskou nebezpečnost takovéhoto jednání, na druhou stranu však ani nepřehánět a hlavně všechny případy pečlivě vyšetřit a skutečné viníky po právu potrestat,“ dodal Herman s tím, že nejvíce je mu líto dětí, „které si nesou hluboká zranění na duši, jež je mohou psychicky poznamenat na celý život“.

Dalšího čtenáře zajímalo, kde si může přečíst smlouvu mezi ČR a Svatým stolcem. „Aby to nebylo o nás bez nás a nakonec jsme se nedivili, co jste podepsali,“ obával se čtenář.

„Mezinárodní smlouvy má ve své kompetenci Ministerstvo zahraničních věcí ČR (MZV). Tak je tomu i s dotyčnou smlouvou z roku 2002. Doporučuji Vám proto obrátit se v této věci přímo na MZV,“ vysvětlil Herman.

„Jak se díváte na to, když jeden politik má více funkcí a ještě je za ně královsky placen? A proč může senátor pobírat plat i jako starosta a hejtman, ale ministr a poslanec má plat jen jeden?“ zajímalo dalšího čtenáře.

Herman odpověděl, že to, že člen vlády, který je současně poslancem či senátorem, pobírá pouze jeden plat (ministerský), pokládá za správné. „Člen vlády totiž nezasedá ve výborech, v nichž se odehrává značná část poslanecké či senátorské práce, ale účastní se především plenárního zasedání příslušné parlamentní komory. Já osobně si velmi vážím důvěry voličů, díky jejichž hlasům mohu zasedat ve sboru zákonodárců, a chápu svůj poslanecký mandát jako čestnou službu, kterou je mi dáno vykonávat,“ uvedl Herman.

Co se týká souběhu jiných funkcí, zde nemůže mluvit z vlastní zkušenosti. „Hejtman i starosta se rovněž musejí svým povinnostem věnovat naplno. Podle mého názoru musí každý člověk sám vyhodnotit, kolik energie je schopen do výkonu svých povinností vkládat, a podle toho by pak měl být i spravedlivě finančně ohodnocen,“ odpověděl ministr.

„Můžete mi vysvětlit, proč se ve Vatikánu smí souložit s dětmi od dvanácti let, a přitom věková hranice k sexu je v celé Itálii vyšší?“ ptal se další čtenář.

„O těchto věcech jednak nejsem informován, nejsou předmětem mých jednání s vatikánskými představiteli a navíc již dvanáct let nejsem mluvčím biskupské konference. Doporučuji Vám proto obrátit se s dotazem na velvyslanectví České republiky u Svatého stolce,“ odpověděl Herman.

Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…