Zloděj per, hnus, případ pro Chocholouška. Klaus to dále schytává za své hodnocení Havla

02.11.2014 6:53

Exprezident Václav Klaus se i tři roky po smrti Václava Havla opakovaně vymezuje vůči svému předchůdci v úřadu hlavy státu. Naposledy tak učinil v rozhovoru pro MF Dnes, kde Havla označil za komunistu a muže, jehož přínos pro Česko za jeho hranicemi se přeceňuje. Nejen za tato slova si vysloužil tvrdá slova. Mezi jinými je to i „hnus“ z úst režiséra Jana Kačera.

Zloděj per, hnus, případ pro Chocholouška. Klaus to dále schytává za své hodnocení Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

Novinář a hudební i filmový kritik Jan Rejžek, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, bývalý ředitel ČT Ivo Mathé a režisér Jan Kačer serveru Lidovky.cz. řekli, co si myslí o slovech exprezidenta Václava Klause na adresu zesnulého prvního českého prezidenta Václava Havla. „Je to hnus, neúcta a neznalost,“ shrnul svůj názor režisér Kačer.

Připomeňme, že Klaus označil Havla za komunistu, který neměl rád politické strany a vymezoval se proti tržnímu hospodářství. Jako perličku dodal, že netleskal při Havlově slavném projevu v americkém Kongresu, protože pronášená slova považoval za absurdní. Novináři ale s pomocí dobových fotografií Klausovi ukázali, že neříká pravdu.

Kde by byl Klaus, kdyby nebylo Havla

Rejžek poznamenal, že jde o další patologický projev nenávisti „zloděje per“, který je „zralý pro Chocholouška. Ivo Mathé je navíc toho názoru, že to byl právě Havel, který Klausovi otevřel cestu do politického života. Bez Havla by prý Klaus dělal asistenta na nějaké podřadné vysoké škole.

„Kdyby Václav Havel v listopadu 1989 fakticky nepozval Klause do veřejného života a politiky, byl by tehdy komunisty pravidelně volící Klaus dnes asistentem na nějaké podřadné vysoké škole. Asi by tak svým chorobným narcismem, nadutostí, ješitností, sobectvím a bohužel i lhářstvím méně ublížil české veřejnosti a státu,“ domnívá se Mathé.

A Schwarzenberg ostrou kritiku Klause uzavřel poznámkou, že jde jen o další z řady Klausových pokusů o zviditelnění. Tyto pokusy jsou podle jeho názoru křečovité a absurdní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…