Toto zní z Ukrajiny poté, co armáda prohrála bitvu o letiště v Doněcku

22.01.2015 13:45

Vše nasvědčuje tomu, že boje o doněcké letiště, trvající s přestávkami posledních osm měsíců, jsou u konce. Ukrajinská armáda oznámila, že stahuje své vojáky z místa bojů. Ještě dnes však na místě zemřely desítky vojáků. Dalších osm civilistů zahynulo při ostřelování trolejbusu ve východní části Doněcku.

Toto zní z Ukrajiny poté, co armáda prohrála bitvu o letiště v Doněcku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Všude ve vesnicích a městech jsou krátery po bombách

Anketa

Který předseda parlamentní strany si vede nejlépe? (Neptáme se, kterého máte nejraději. Ale KTERÝ SI VEDE NEJLÉPE)

1%
3%
2%
21%
8%
hlasovalo: 59781 lidí

Ukrajinský deník Kyiv Post informuje o převzetí doněckého letiště proruskými separatisty. Tuto informaci dnes potvrdil mluvčí ukrajinské armády Vladislav Selezněv. „Včera bylo rozhodnuto, že se ukrajinská armáda stáhne ze svých pozic na doněckém letišti,“ oznámil dnes v Kyjevě mluvčí. Boje o strategicky důležité letiště nabraly v posledních dnech na intenzitě a přinesly mnoho obětí. Redaktor ukrajinského deníku Oleg Suchov zmiňuje vyjádření dobrovolníka působícího na straně Kyjeva Vladimira Sergejeva, který na svém facebookovém profilu napsal, že jenom dnes zemřelo 37 jeho druhů ve zbrani. „Mnoho z těchto hrdinů zemřelo rukou čečenských bastardů. Nezapomeneme na vás, bratři!“ napsal Sergejev.

Suchov poznamenává, že pokud by se toto číslo potvrdilo, šlo by o nekrvavější tragédii od bitvy u Illovajsku v srpnu minulého roku, ve které zahynuly stovky ukrajinských vojáků. „Ukrajinští vojáci bránili letiště v Doněcku od loňského září a stali se symbolem hrdosti naší země,“ popisuje Suchov a dodává, že se těmto vojákům pro jejich nezlomnost přezdívalo kyborgové. Ukrajinský novinář přidává očité svědectví vůdce ukrajinských dobrovolníků George Tuky, který rozhodující chvíli bojů o letiště popsal na svém facebookovém profilu. „Generální štáb naplánoval obklíčení letiště a vytlačil z něj povstalce. Ti však mezitím ovládli první a třetí podlaží terminálu. Naši vojáci zůstali ve druhém patře a poté se nad nimi zhroutil strop. Někteří z nich zahynuli, jiní byly zajati nebo ustoupili.“

Na sociálních sítích podle Suchova kolují zprávy o tom, že ve finální fázi bojů o letiště v Doněcku byly nasazeny ruské speciální síly a desítky ruských vojenských vozidel. Přiznává však, že tyto informace nelze ověřit. Ukrajinský novinář v této souvislosti připomíná, že v podobném duchu se vyjádřili i zástupci z ukrajinské Národní bezpečnostní a obranné rady Ukrajiny. „Podle jejich informací Rusko vyslalo do bojů několik praporů, které nedávno překročily rusko-ukrajinskou hranici. Prezident země Petro Porošenko včera prohlásil, že šlo asi o 2000 vojáků,“ informuje Suchov.

Oběti na životech však nepřinesly jen boje na doněckém letišti. Ukrajinská tisková agentura Ukrinfom aktuálně informuje o ostřelování zastávky trolejbusu v Doněcku, při kterém zemřelo osm civilistů. Dalších sedm lidí bylo zraněno a nachází se v současné době v nemocniční péči. Některá ukrajinská média uvádí, že obětí bylo dokonce 15. Má se rovněž za to, že raněných bude nakonec víc. Celý incident už veřejně odsoudil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, který ze smrtícího útoku obvinil proruské separatisty a uvedl, že by za tento odsouzeníhodný čin měli nést osobní odpovědnost. „Ruští teroristé spáchali hrůzný zločin proti lidskosti. Přímou odpovědnost za zemřelé však nese i Rusko,“ řekl Jaceňuk.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…