Zlomí tohle zítra Klausovi vaz? Na světě je kontroverzní VIDEO

15.03.2019 20:23

V úterý se konal vzpomínkový večer k 80. výročí okupace Československa nacistickým Německem. Na akci pořádanou Českým svazem bojovníků za svobodu dorazili předseda KSČM Vojtěch Filip, lídr kandidátky SPD pro evropské volby Ivan David či senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Projev zde přednesl i Václav Klaus mladší a přirovnal v něm francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a jeho reformu Evropské unie k Adolfu Hitlerovi a jeho Mein Kampf. „Antisemitské a rusofilní kecy nemají na výročí co dělat. Navíc ta prasata zneužila památku naší země za přítomnosti čestné stráže,“ reagoval na akci senátor Pavel Fischer.

Zlomí tohle zítra Klausovi vaz? Na světě je kontroverzní VIDEO
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v interview s Janou Bobošíkovou na XTV

Samotnou akci zahájil předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, jenž je mnohými označován za kontroverzní osobu kvůli jeho spolupráci s Veřejnou bezpečností v roli agenta, účast v KSČ či přípravu na službu u Pohraniční stráže. V roce 2016 byl kritizován za své protiuprchlické výroky pronesené v projevu v rámci terezínské tryzny. Po Vodičkově zahájení se slova chopil i poslanec Václav Klaus mladší, ten ve svém projevu zavzpomínal na odvážné činy odbojářů a pak se věnoval i novým hrozbám, jimž prý budeme čelit.

Klaus jako jednu z největších hrozeb vidí reformu Evropské unie od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jehož dokonce přirovnal k Adolfu Hitlerovi. Ve svém projevu pronesl, že nestačí si jen připomínat historii, a dodal: „Musíme si uvědomit, že zlo na světě stále existuje a přichází v nových podobách. To příští určitě nebude mávat pěticípou hvězdou ani hákovým křížem. Demokraty nemohl nechat v klidu otevřený dopis jednoho z vůdčích architektů nové doby, Emmanuela Marcona. (…) Hitler myslel svůj Mein Kampf vážně. Není důvod si myslet, že Macron své výroky vážně nemyslí! V jeho textu se objevují výrazy jako: ‚Nebude mít v Evropě místo‘, ze kterých mrazí. Hitler nenáviděl měšťáky, rozuměj staré demokraty a kapitalisty, chtěl novou Říši, novou Evropu. Macron chce také nový svět, nové styly ekonomiky a přerozdělování migrantů. Ano, dějiny nekončí a české vlastence budeme opět potřebovat. Dříve, než si myslíte!“

Video z akce můžete zhlédnout zde (Václav Klaus ml. hovoří od času 6:20).

Po akci se vzedmuly nesouhlasné reakce, především pak od senátora Pavla Fischera, podle něhož šlo o zneužití armádní pietní akce a žádal ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO), aby se podobné události už neopakovaly. Ministerstvo obrany se od akce distancovalo. „Jednoznačně se distancuji od toho, co v některých vystoupeních zaznělo. V den, kdy si nejvyšší ústavní činitelé, ministerstvo a armáda připomínali výročí vstupu do NATO, jsou podobná prohlášení nepřijatelná,“ reagoval Metnar v tiskovém prohlášení. Ministerstvo obrany dál sdělilo, že s průběhem akce nemělo nic společného, pouze vyhovělo žádosti ČSBS o zapůjčení sálu a čestné stráže na vzpomínkovou akci k výročí okupace.

„Tak to je sprosté. Vodičkův svaz bojovníků si dal za asistence čestné stráže Armády České republiky dostaveníčko. Na výročí okupace ’38 v Domě Armády byli z Parlamentu jen ti, kdo se vyznamenali sprostými výroky na adresu židů a podpořili okupaci Ukrajiny,“ reagoval poté Fischer i na svém twitteru.

A dodává: „Prý se BIS nemá plést do historie. Jenže akce svazu Vodičkových bojovníků k výročí okupace 1938, ukazuje, že BIS mířila přesně. Antisemitské a rusofilní kecy nemají na výročí co dělat. Navíc ta prasata zneužila památku naší země za přítomnosti čestné stráže.“

Senát doporučil svým členům, aby omezili účast na akcích ČSBS. Svaz podle únorového usnesení horní komory opouští původní hodnoty a přiklání se k bývalému režimu. Část samospráv v reakci na opakované kontroverze uvedla, že nechce svaz dál dotovat.

Projev Václava Klase mladšího pak není jediná kontroverzní teze, které se tento týden dopustil, v úterý též přirovnal schvalování zákonů v Poslanecké sněmovně kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů, za což mu nyní hrozí vyhazov z ODS. O jeho setrvání ve straně se bude debatovat na sobotním zasedání výkonné rady strany, na niž Klaus mladší nebyl pozván.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…