Žluč a nenávist od Pavla Šafra. Redaktorka chce novinářům zakazovat mluvit s komunisty, toto jí vzkazují

09.07.2017 9:47

Protikomunisticky laděný komentář s názvem „S komunisty se nemluví“, který koncem pracovního týdne zveřejnil server Forum24, popudil některé členy KSČM. Autorka článku, známá Šafrova redaktorka Johana Hovorková tvrdí, že komunisté dostávají v českých médiích příliš mnoho prostoru a že antikomunismus by měl být „samozřejmou součástí smýšlení každého slušného člověka minimálně znalého dějin“. S komunisty se podle ní stejně jako s nacisty zkrátka nemluví. ParlamentnímListům.cz se podařilo kontaktovat několik členů KSČM a zjistit, jak na článek Svobodného fóra reagují. A zazněla ostrá slova.

Žluč a nenávist od Pavla Šafra. Redaktorka chce novinářům zakazovat mluvit s komunisty, toto jí vzkazují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní shromáždění namířené proti údajné perzekuci ukrajinských komunistů, tzv. "dekomunizaci" a protilidovému teroru na Ukrajině

„Rozmohl se nám tady takový nešvar. V mnoha médiích se v posledních dnech, týdnech a měsících stále více objevují komunisté,“ zahajuje autorka článku S komunisty se nemluví na webu Forum24 Johana Hovorková svou protikomunisticky laděnou polemiku.

„A děje se tak dokonce v obdobích různých důležitých výročí spojených s jejich totalitní mocí,“ dodává pobouřeně. Příkladem jsou prý poslední dny, kdy bylo výročí popravy Milady Horákové znehodnoceno mediálními výstupy představitelů KSČM v čele s předsedou Vojtěchem Filipem, který mohl celému světu vykládat, že se Horáková scházela s Klementem Gottwaldem a chtěla vstoupit do KSČ, což se prý nesmí.

Filipův první místopředseda Josef Skála si od ní vysloužil nálepku „bolševický propagandista“, který se prý opírá do Horákové a ani se nestydí veřejně vykládat, jak v roce 1968 nadšeně vítal ruské okupanty (Skála tuto informaci napsal v sedmdesátých letech do životopisu, který čtyřicet let poté objevili novináři).

K tomu Hovorková přihodila Martu Semelovou, která prý zpochybňuje zavraždění Horákové, obdivuje Gottwalda, chtěla by znovu znárodňovat a podle Hovorkové se dá úspěšně pochybovat, zda je vůbec psychicky zdravá.

„A prezident Miloš Zeman posílá pozdravy Klubu českého pohraničí, který vzhledem ke zločinnému popírání a překrucování historie měl být zakázán už dávno,“ přimíchala mezi komunisty rovnou i hlavu státu.

CELÝ KOMENTÁŘ JOHANY HOVORKOVÉ SI PŘEČTĚTE ZDE

Nešvaru mluvení s komunisty podle Johany Hovorkové podléhá i Česká televize, která představitele této strany zve prý nejspíš proto, aby nemohla být nařčena z nevyváženosti. U dalších médií to ale Hovorková nechápe už vůbec. Tedy s výjimkou těch, která podle ní dávají prostor jakémukoliv bludu, aby vyvolala dojem absolutní svobody.

Podle Šafrovy redaktorky by si ale novináři „měli jasně uvědomit, že s komunisty, tedy s aktivními zastánci zločinné moci, se nemluví, stejně jako nacisty“.

Důvody ignorance má Hovorková po ruce: „Strana, která měla desítky let na to, aby dokázala, že jejím hlavním cílem je zničení svobody a demokracie za cenu krádeží a vraždy, nyní může beztrestně demokracii zneužívat, aby si otevřela novou cestu k moci,“ vysvětluje.

Vzhledem k tomu, co tato strana předváděla a předvádí, by podle redaktorky měl antikomunismus být „naprosto samozřejmou součástí smýšlení každého slušného člověka alespoň minimálně znalého dějin“.  

Burleskní fraška. Zaplaťte si doučování, slečno

Právě zmínka o nacistech v souvislosti s komunisty rozpálila do běla místopředsedu KSČM a hlavního ideologa strany Josefa Skálu. „Když si ta osůbka, z níž vane žluč a nenávist, troufla poučovat i z dějin, je to burleskní fraška. Pokud by si zaplatila doučovací kurzy, dozví se i to, že svět zachránila před nacistickou genocidou hlavně země, v níž byli vládnoucí stranou komunisté,“ sdělil Skála telefonicky ParlamentnímListům.cz, co si o článku Šafrova Svobodného fóra myslí a neodpustil si citaci.

„Rovnítko mezi komunisty a fašistickou verbež je s to klást jen beznadějný idiot, napsal už před lety profesor Václav Bělohradský, což není komunista ani náhodou,“ dodal Skála. Vyjádřil se i k tezi komentáře a sice, že antikomunismus by měl být slušností. „Má-li kdo za měřítko slušnosti antikomunismus a to jako totáč a ne snad jen hromádku profesorských námitek, předvádí tím vskutku dech beroucí striptýz, ba fanatismus. Tvrdit o každém antikomunistovi, že je darebák, to by mne ani ve snu nenapadlo. Skutečný darebák, který není i zaťatým antikomunistou, však bývá jen exotickou raritou,“ řekl Skála. Leckomu podle Skály vadí i to „málo, co komunisté v mediálním prostoru dostávají a prahne po cenzuře jako řemen“. „Pak si však bere i právo tlachat o svobodě a demokracii,“ řekl Skála.    

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Někteří těžko snáší, že havlistická éra končí...

Za KSČM reagoval pro ParlamentníListy.cz i poslanec Jiří Valenta. Komentář jej prý nepřekvapil. „Ani tendenční načasovaností, silou implikovaných myšlenek a bohužel ani inteligencí. Je to přece již trvalá, ale o to více obehraná strategie, kdy se někdo v předvolebním čase pokouší vybudit v národě jakýsi antikomunistický odpor,“ svěřil se v e-mailu. „Autorka v příspěvku poměrně neuměle spojuje věci, které se ostatně ani spojit nedají, například komunismus s nacismem. Každý objektivní člověk ví, že tyto ideologie jsou již ze svých ideologických základů nesourodé a neslučitelné, a že v období II. světové války byli u nás motorem antinacistického odporu zejména komunisté,“ uvedl.

Podle Valenty z textu vypovídá deficit v „demokratickém myšlení autora“ a zároveň „i vyjevená nechuť akceptovat pokusy o mediální vyváženost přenášených informací“. „Jestliže autorka neuznává sociální spravedlnost, potom se také nemůžeme divit, že považuje antikomunismus za postoj každého ‚slušného člověka‘,“ sdělil Valenta.

„Tomuto lacinému plivnutí není třeba věnovat zvýšenou pozornost, čeští občané si ve své většině myslí o těchto fanatických a zcela nekritických obhájcích jen vlastní pravdy své.  Autorka asi také nejspíše těžko snáší nejen zvýšenou sluneční aktivitu těchto dní, ale zejména fakt, že ‚havlovská éra‘ a celý jeho pochybný kult spojený s vládou klientelistických part již končí a je společností stále více odmítán,“ zakončil Valenta svou reakci.

Podle poslankyně KSČM a stálé delegátky ČR při Radě Evropy Soni Markové vypovídá článek o neznalosti historie toho, kdo jej napsal a to, když říká, že by se s komunisty nemělo mluvit stejně jako s nacisty. Komunisté se podle Markové v Československu snažili vybudovat „sociálně spravedlivější společnost“. „Byli to právě komunisté, kteří spolu se Židy první umírali v nacistických žalářích a na popravištích,“ sdělila ParlamentnímListům.cz.

„Současná KSČM se mnohokrát omluvila za nezákonnosti a zmařené lidské životy v padesátých letech. Po roce 1989 opakovaně prokázala své oprávnění prosazovat svoji vizi sociálně spravedlivé demokratické společnosti. S komunisty se tedy nejen mluví, ale i spolupracuje,“ uzavřela Marková svou reakci. I tak má ale podle ní autor či autorka komentáře právo na svůj vlastní názor.

Výmluvnou reakci zaslal prostřednictvím sms ParlamentnímListům.cz komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. „Omlouvám se, ale je to takový blábol, že mi to nestojí za to, abych si kazil večer v moravském sklípku. Té paní přeji vše dobré,“ napsal v sms zprávě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …