Zmatené hnutí, které může vládnout Itálii. Chce vyhošťovat imigranty, ale zavrhuje vše, co k tomu může přispět

13.01.2017 21:18

Blogerka Monika Pilloni se vysmála italskému Hnutí 5 hvězd komika Beppe Grilla. Ačkoli má tento opoziční politik podle průzkumů nakročeno k možnému vítězství v příštích volbách, nemění to nic na tom, že některé nápady Hnutí 5 hvězd jsou zvláštní. Beppe Grillo na jedné straně chce vyhostit nelegální migranty ze země, ale na straně druhé prý odmítá otevírání identifikačních center, která by vyhošťování urychlila.

Zmatené hnutí, které může vládnout Itálii. Chce vyhošťovat imigranty, ale zavrhuje vše, co k tomu může přispět
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

V Itálii nedávno proběhlo referendum o změnách ústavy, které voliči odmítli, což zlomilo vaz premiérovi Matteo Renzimu. Tento muž se proto v prosinci vzdal funkce. Nahradil ho jeho stranický kolega z Demokratické strany Paolo Gentiloni Silveri. Živo je ale i v jiných stranách. Monika Pilloni si v textu uveřejněném na blogu serveru iDnes.cz všímá, co se děje v Hnutí 5 hvězd komika a blogera Beppe Grilla.

Ačkoli hnutí vzniklo teprve v roce 2009, v roce 2013 se stalo druhou nejsilnější stranou v parlamentu. Nyní dlí v opozici jako nejsilnější protivládní uskupení. Jeho lídr v příštích volbách může nechat své politické oponenty daleko za sebou a stát se premiérem. Hnutí 5 hvězd sice bývá označováno za populistické a nekonzistentní, ale italští voliči to vidí jinak. Tento politický subjekt prosazuje právo na vodu, na udržitelný rozvoj, nezapomíná ani na životní prostředí, právo na přístup k internetu a prosazuje přímou demokracii.

„Idiotský nápad“ Hnutí 5 hvězd

I mezi „hvězdami“ dochází ovšem k „přehmatům“. Populární hnutí si prý protiřečí např. v otázkách uprchlické krize. Hnutí odmítá otevírání Identifikačních a vyhošťovacích středisek ve všech krajích. Na straně druhé volá Hnutí 5 hvězd po co nejrychlejším vyhošťování nelegálních migrantů. Monika Pilloni si tady půjčila část vyjádření politického uskupení Liga severu, která „5 hvězd“ nešetří.

„Pro vysvětlení očividného rozporu a idiotství tohoto předpokladu je třeba uvést krátký technický úvod. Upozorňuje se, že v souladu se zákonem, aby mohlo proběhnout vyhoštění je požadováno: 1. Identifikace cizince; 2. Získání cestovních dokladů; 3. Odpověď z konzulátu v zemi původu; 4. Dostupnost dopravního prostředku (letadlo či loď). Problém je dán, kromě zřejmých logistických požadavků, tím, že většina zadržených osob nemá žádné dokumenty a proto musí být identifikováni,“ připomněla Liga severu.   

Celý komentář najdete zde

Je tedy zjevné, že Itálie zmíněná centra potřebuje, aby mohla co nejrychleji vyhošťovat nelegální běžence. V tuto chvíli v celé Itálii existují jen čtyři takováto centra.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…