Změklý Zeman a Klausova "prichvatizacija". Ransdorf se směje současnému i minulému prezidentovi

02.01.2014 8:14

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf se na profilu na serveru ParlamentníListy.cz zamýšlí nad prezidentskými projevy ve svém článku "Prezidentské perlení a prezidentské postřižiny". Přidává se na stranu kritiků, co se týče vánočního poselství současného prezidenta Miloše Zemana, a přidává i reakci na novoroční rozhovor televize Prima s bývalou hlavou státu Václavem Klausem.

Změklý Zeman a Klausova "prichvatizacija". Ransdorf se směje současnému i minulému prezidentovi
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější osobnost?

hlasovalo: 12537 lidí

Prezident Miloš Zeman označil novoroční projevy hlav státu za "komunistický vynález" a promluvil tedy k lidu už na Štěpána. Europoslanec Miloslav Ransdorf Zemanův projev ostře ztrhal.

"Sdělil nám, že pět slibů, které dal svým voličům, splnil. Přetavit v čin nedokázal pouze slib daný sobě samému - že přestane kouřit. Byl to projev bez myšlenky, bez invence, bez jakékoli vize do budoucna. Skoro bych u tohoto řečnického výtvoru použil aforismus Jerzyho Lece, že vykřičník, který změkl, se stal otazníkem. A tak je to v průběhu času i se Zemanovým prezidentstvím," píše politik.

Ani Klaus se pochvaly nedočkal

Bývalý prezident Václav Klaus diváky oslovil ve vzniklé "novoroční mezeře" na televizi Prima. Podle Ransdorfa nás Klaus vrátil do doby, kdy Václav Havel poprvé oznámil národu novinu, že naše země nevzkvétá. Europoslanec ale nechce jeho slovům naslouchat a exprezidentu to pěkně "natřel" za privatizaci, jejíž je Klaus symbolem.

Celý článek Miloslava Ransdorfa čtěte ZDE.

"A co má jako bejt? Bývalý prezident, který, jak se kdysi svěřil, nemá rád slovo krize, je spokojen. Jeho ekonomická reforma byla obyčejným vlastnickým převratem. Vlády vyplýtvaly veškerou energii na přesun majetku z rukou státu do rukou soukromých," vyčítá bývalé hlavě státu Ransdorf.

A odkazuje přitom na slova Klausova blízkého spolupracovníka Jana Stráského pro Hospodářské noviny. "Rusové takovýto typ privatizace nazývali velmi výstižně prichvatizacija. Jiný Klausův kolega Tomáš Ježek přímo řekl, že cílem reformy nebylo to, aby se naše podniky oživily, ale aby některé podniky odešly z trhu. Reforma jako zkracování, jakési ekonomické postřižiny," píše Ransdorf.

Komunistický europoslanec tvrdí, že Klaus ve své reformě vidí posvátnou misi. "Už zmíněný Jerzy Lec (Myśli nieuczesane wszystkie) píše, že ani účast na pouti svaté vás nezbaví pocení nohou. Po Klausově ekonomické reformě ale zůstal zápach podstatně citelnější," uzavírá Miloslav Ransdorf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…