Změna pro Liberec odmítá podpořit menšinovou vládu na radnici

23.04.2011 10:21

Změna pro Liberec, která loni na podzim vyhrála volby, nepodpoří menšinovou vládu v Liberci vytvořenou zastupiteli ČSSD, Liberce občanům, Věcí veřejných a dvou ze tří zástupců Unie pro sport a zdraví. Tichou podporu Změna pro Liberec odmítá - "opoziční smlouvy" podle ní popírají ústavní princip zastupitelské demokracie. Jedinou možností spolupráce je vznik nové koalice, která by straně zajistila účast v radě a podíl na vedení města, sdělil ČTK zástupce vyjednávacího týmu Josef Šedlbauer.

Změna pro Liberec odmítá podpořit menšinovou vládu na radnici

Podle strany Změna pro Liberec je důvodem pro tichou podporu společný korupční zájem vlády a opozice. Na tom se strana nechce podílet.

Odchod ČSSD způsobil rozpad koalice

V loňských volbách Změnu pro Liberec podpořilo 20,6 procenta voličů a díky tomu získala devět křesel v devětatřicetičlenném zastupitelstvu. S ČSSD, Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví vytvořila koalici, která měla dohromady 25 mandátů. Na konci března se však rozpadla, když ČSSD vypověděla koaliční smlouvu.

V sobotu 16. dubna byl odvolán primátor a další dva radní Změny pro Liberec, od té doby stojí v čele města statutární náměstkyně Martina Rosenbergová (ČSSD). V jedenáctičlenné radě zůstalo osm lidí z ČSSD, Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví.

Cílem je dodržení koaličního programu

V Liberci zatím vznikla menšinová koalice ČSSD, Liberec občanům, Věcí veřejných a dvou zástupců unie, která má ale jen 18 mandátů. Bez podpory Změny pro Liberec, komunistů nebo ODS se tedy neobejde. Ve středu zahájila jednání se zástupci Změny. Pro tu je podle Šedlbauera hlavním cílem prosazování původního koaličního programu.

"Do zastupitelstva jsme byli zvoleni na základě našeho programu a předvolebních slibů. Za plnění tohoto programu budeme skládat účty voličům. Není možné, abychom do vedení města volili někoho jiného, aby za nás snad některé body plnil, to je absurdní představa jakési zastupitelské demokracie na druhou," vysvětlil Šedlbauer.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …