Změna systému už pro příští volby není reálná, zní ze Sněmovny

21.03.2013 17:17

Změna volebního systému už pro příští sněmovní volby není reálná, zní z dolní komory. Debatu o úpravách výběru poslanců ale politici nevylučují, představy mají různé. Doporučení prezidenta Miloše Zemana o snížení hranice preferenčních hlasů, zvýšení počtu volebních obvodů a zavedení takzvaného panašování označil šéf poslanců ODS Marek Benda za "lehce protichůdné". Možnost voličů vybírat kandidáty napříč stranickými kandidátkami by podle předsedy frakce ČSSD Jeronýma Tejce znamenalo riziko nesrozumitelnosti volebního systému.

Změna systému už pro příští volby není reálná, zní ze Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

"Není to úplně domyšlený a rozmyšlený systém," řekl ČTK v reakci na dnešní Zemanovo doporučení Benda. Některé prezidentovy návrhy prý jdou proti sobě. Benda zmínil panašování a preferenční hlasy, přičemž se navíc Zemanův návrh tváří jako směřování k většinovému volebního systému. Šéf poslanců ODS by byl pro to, aby se k většinovému volebnímu systému zvýšením počtu volebních obvodů ze současných 14 kopírujících kraje směřovalo. Možností by byl vznik 40 obvodů, v nichž by lidé vybírali po pěti poslancích.

Tejc si dovede představit snížení hranice pro preferenční hlasy, ne ale její úplné zrušení. Mohl by se podle něho zvýšit i počet volebních obvodů, aby byly souměřitelné co do počtu voličů. Například ve velkých krajích by mohly být dva obvody, řekl ČTK Tejc. Současný stav, kdy jsou mezi kraji jako volebními obvody velké rozdíly v počtu voličů, se nepřímo odráží v propočtu mandátů, dodal.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik se vyslovil proti dalšímu snížení hranice pro preferenční hlasy, zavedení panašování i proti zavádění většinových prvků pro sněmovní volby a za zachování poměrného systému. "Každá snaha na potlačení tohoto systému je krokem od demokracie," řekl ČTK. Další snížení hranice pro přednostní hlasy by podle Kováčika bylo ústupem od principu svobodné soutěže politických stran. "Už u pětiprocentního limitu se prokázalo, že voliči mohou ovlivnit pořadí na kandidátkách," dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…