Změnu názvu svátku 17. listopadu poslanci zamítli

13.02.2014 11:42

Poslanci ve čtvrtek hlasováním zamítli návrh KSČM na změnu názvu svátku vztahující se ke dni 17. listopadu. Podle komunistů měl být název pozměněn tak, že k názvu namísto „Den boje za svobodu“ mělo přibýt ještě „Mezinárodní den studentstva“. O normě se poslanci přeli dlouze ve středu a padaly převážně diskuse o ideologii návrhu KSČM.

Změnu názvu svátku 17. listopadu poslanci zamítli
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Komunisté jsou zřejmě jako celek proti zákonu o církevních restitucích

Poslanci měli ve středu na stolech návrh komunistických poslanců Kateřiny Konečné, Miroslava Grebeníčka, Miroslava Opálky a Stanislava Grospiče, a to na změnu názvu státního svátku v den 17. listopadu. Komunisté totiž žádali, aby si lidé připomínali v tento den i Mezinárodní den studentstva, tedy nejenom Den boje za svobodu a demokracii. Proto tento název žádali upravit formou změny zákona. Dlouhá debata proběhla ve středu, hlasování pak o den později.

Poslanci z KSČM k návrhu třeba připomínali, že Mezinárodní den studentstva se kdysi slavil proto, že je připomínkou tragických událostí, k nimž došlo v období od 28. října do 17. listopadu 1939 v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava.

Bylo to vyhlášeno v Londýně v roce 1941

„Mezinárodní den studentstva byl vyhlášen v roce 1941 v Londýně při příležitosti druhého výročí těchto událostí. Stalo se tak na zasedání Mezinárodní studentské rady, jehož se zúčastnili delegáti z 26 zemí,“ připomněl kolegům v poslaneckých lavicích Miroslav Grebeníček.

Historické souvislosti kolem 17. listopadu 1939 a smrt studenta Jana Opletala a následné zavření vysokých škol nacisty připomněla i Marta Semelová (KSČM). „Na 17. listopad 1939 se vzpomínalo v řadě zemí,“ uvedla s tím, že bychom se za tyto historické milníky neměli stydět.

Jenže pravicová opozice zdůrazňovala především ideologizaci komunistického návrhu. Kupříkladu poslanec z ODS Simeon Karamazov uvedl, že jde ze strany KSČM ne o technickou snahu změny názvu, ale především o to, „vylepšit“ historii. Mnoho lidí si podle něj ale pamatuje na to, jak devastující byl vlastně komunistický režim.

A co padesátá léta?

Poslanec Ivan Pilný (ANO) pak připomněl popravy v 50. letech minulého století a zdůraznil, že bude hlasovat proti návrhu.

„Vzpomeňme, jak se s kolektivní pamětí zacházelo v 50. letech. V minulém režimu svátek 28. října slaven přitom nebyl a místo toho byl slaven Den znárodnění,“ ironizoval snahu komunistů Zdeněk Bezecný z TOP 09.

„Najděte si ten tisk, je krátký a co zaznívá k tomu o ideologii, tak to je od vás falešné. Vy jste asi stále v bludu a zajetí lustračního zákona. Chceme se jen vrátit k tomu, k čemu se hlásí celý svět,“ odmítl ale námitky pravice komunista Miroslav Opálka. Nebyl z klubu KSČM zdaleka sám. Připojili se k němu i Kateřina Konečná a předseda strany Vojtěch Filip (KSČM).

Dne 17. listopadu 1939 byli za nacistické okupace pozatýkáni studenti a následně popraveni studentští funkcionáři a uzavřeny české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v níž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Ten - jak jsme již výše uvedli - podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa 28. října 1939.

O 50 let později se 17. listopadu v Praze konala pietní studentská demonstrace, připomínající si právě Mezinárodní den studentstva. Následný pochod byl na Národní třídě brutálně zastaven tehdejší komunistickou policií. To odstartovalo pád komunistického režimu v tehdejším Československu.

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…