Změny církevních restitucí nebudou. Potopí je KDU-ČSL, TOP 09 a ODS

24.04.2014 9:35

Lhůta pro posouzení žádostí o vydání majetku církvím se měnit pravděpodobně nebude. Deník Právo informuje, že tento sociálnědemokratický návrh zablokují lidovci spolu s pravicí. Pokud by se návrh novely neprojednal ve sněmovně nyní a ve zrychleném režimu, není totiž ani reálné změnu uskutečnit.

Změny církevních restitucí nebudou. Potopí je KDU-ČSL, TOP 09 a ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

Návrh sociálních demokratů vyvolal neshody ve vládě. Lidovci jej nepodpořili, a tak stanovisko vlády, se kterým jde návrh do sněmovny, je neutrální. Právo podotýká, že poslanci TOP 09 a ODS se stejně chystají novelu zablokovat, takže na ni vůbec nedojde. Podle zdrojů Práva šéfové opozičních klubů potvrdili, že využijí svého práva veta pro zařazení novely na program schůze. A samozřejmě odmítají i její projednávání ve zrychleném režimu.

Snahu části zákonodárců sociální demokracie o prodloužení lhůty lze podle některých považovat spíše za pokus, jak pomocí novely otevřít prostor pro další úpravy. Mohou se týkat například omezení možnosti církví nakládat s takto nabytým majetkem, případně snahy ho nějakým způsobem dodatečně zdanit. To však sociální demokraté včetně premiéra Sobotky odmítají.

Jde o to, aby úřady nepracovaly pod tlakem

Bohuslav Sobotka podle Práva prý své koaliční partnery ujistil, že ČSSD nechce novelu využít jako nosič pro další změny v restitucích.

„Obáváme se, že stres, pod kterým jsou zejména Státní pozemkový úřad a Lesy ČR, by mohl vést v důsledku až k určité chybovosti,“ říká premiér a zdůvodňuje tím potřebu prodloužit ony lhůty.

Přesto se zdá, že osud novely je už zpečetěn. Pokud opoziční strany znemožní zařadit projednávání novely na program schůze, nebude možné už termíny měnit. K další schůzi se totiž sněmovna sejde až 9. června. A to už bude čtyři dny po skončení lhůty pro uzavření dohod o vydání majetku. Ta vyprší 5. června 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…