Změny ústavy nejsou útokem na prezidenta Zemana, zdůrazňuje Tejc

17.06.2015 18:57

Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) zavítal do středeční Kauzy dne na Rádiu Impuls a jako i jiní politici vysvětloval, že chystané změny ústavy nejsou útokem na přímo voleného prezidenta Miloše Zemana, neboť byly navrhovány už před zavedením přímé volby a dotknou se až prezidentů volených od roku 2018.

Změny ústavy nejsou útokem na prezidenta Zemana, zdůrazňuje Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Zdůraznil, že navrhované změny ústavy, které povedou k oslabení pravomocí hlavy státu, nejsou namířeny proti současnému prezidentu Miloši Zemanovi, protože ČSSD prosazovala jejich přijetí dlouho před zvolením Zemana a budou se týkat až příští hlavy státu. „Já za nejdůležitější změnu považuji zapojení Senátu do volby Bankovní rady ČNB,“ podotkl host s tím, že různé finanční skupiny mohou mít různé zájmy, které by mohly chtít naplnit skrze prezidenta ve vztahu k národní bance. Zapojení Senátu tuto možnost omezí.

„Svět nelze naplánovat na kategorie dnů, neboť se může stát, že prezident bude potřebovat více dnů na jmenování premiéra, ale může se stát, že vše bude dohodnuto i velmi rychle, a pak by nebyl důvod k tomu, aby prezident čekal třicet či šedesát dnů,“ pokračoval Tejc. Faktem také je, že v některých oblastech se pravomoce prezidenta budou posilovat.

Kdyby se náhodou nepodařilo prosadit změny ústavy, Tejc by to nepovažoval za fatální, některé věci jsou podle něj mnohem podstatnější, např. zkrocení exekutorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…