Změny v důchodovém systému: Budeme se mít na stará kolena lépe? Podle opoziční poslankyně stěží

06.11.2015 22:40

Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) a Václav Votava (ČSSD) diskutovali o změnách v důchodovém systému. Lidé budou motivováni k pilnějšímu spoření na penzi vyššími daňovými odpočty, a to až do výše 24 tisíc korun. Votava konstatoval, že to prospěje všem, kteří spoří. Chalánková už tak optimistická nebyla. Vláda prý bohužel neřekla, co bude dál s důchody v Česku, což je zásadní problém, neboť nás zřejmě nečekají světlé zítřky.

Změny v důchodovém systému: Budeme se mít na stará kolena lépe? Podle opoziční poslankyně stěží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Votava zdůrazňoval, že rodiče mohou spořit na penze, ale nejen na penze, i svým dětem. Chalánková sice daňové úlevy pro jednotlivce ve výši 24 tisíc ročně, jak s nimi počítá koalice, uvítala, avšak přidala jedno ale... „Důchodová reforma tak, jak byla nastavena předchozí vládou, počítala se snížením povinných odvodů a tyto prostředky mohli lidé dát do spoření na penzi,“ podotkla. Takto popisovala tzv. druhý pilíř, který ale vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) zrušila, aniž ale představila nějaký vlastní koncept jak dál s důchody v Česku. „To ale není otázka jen této vlády, to je otázka celospolečenského konsenzu,“ bránil se Votava. Ten prý musíme teprve najít.

V průběžném důchodovém systému musí stát sanovat dluhy, např. z jiných kapitol rozpočtu. Takto se to dělá už roky a mezi kapitolami přetékají desítky miliard korun rok co rok. „Proto potřebujeme důchodovou reformu, ale její výsledky se i tak projeví za dvacet až třicet let,“ upozornila poslankyně. Vláda dnes sice neplánuje zvýšit sociální odvody, což je pole Chalánkové správné, ale namísto toho kabinet počítá se zvýšením daní pro některé firmy, což nám rozhodně neprospěje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…