Změny v restitucích: Církev vyhrožuje soudy

12.11.2013 7:26

Církve byly ochotny přijmout část vyrovnání v dluhopisech. Jenže ty se nestihnou vydat a církve by měly dostat první miliardy v hotovosti. Deník Právo píše, že církve odmítají změnu zákona, který by revidoval kompenzace za majetek, který nelze vydat. Sociální demokracie stále hledá cestu, jak toho docílit.

Změny v restitucích: Církev vyhrožuje soudy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel sv. Mikuláše v Praze

Podle zákona o majetkovém vyrovnání státu a církví dostanou církve a náboženské společnosti do konce prosince první splátku ve výši dvou miliard. Právo píše, že církve už za Nečasovy vlády jednaly s Ministerstvem financí o tom, kolik z toho by měly být dluhopisy. Chtěly tak vyjít vstříc státu, aby prý vláda měla dostatek peněz například na likvidaci následků záplav.

Jenže dluhopisy se nestihnou vydat, a tak církve pravděpodobně dostanou peníze na ruku. „Obávám se, že v letošním roce, když tu není vláda, tak není reálné o dluhopisech uvažovat,“ řekl v pondělí Právu generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Revize restitucí brzdí jednání o nové vládě

Právě finanční vyrovnání s církvemi za majetek, který nelze vydat, je trnem v oku sociální demokracie a je možnou zásadní překážkou vzniku vlády ČSSD, ANO a lidovců. Tato kompenzace se může vyšplhat až na 96 miliard.

Deník Právo uvádí, že sociální demokracie by ráda kompenzace zkrátila a také prý na rok zastavila vydávání majetku. Na její stranu se začíná přiklánět zatím nerozhodnuté ANO. „Převládá názor, že není možné to nechat být, tak jak to leží a běží. Nějakým způsobem na to reagovat musíme,“ řekl Právu vyjednavač ANO Martin Stropnický.

Jenže lidovci už několikrát deklarovali, že taková revize je pro ně zcela nepřijatelná. Podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky je prý možné přistoupit na revizi pouze v tom případě, že církve samy svolí se změnou zákona. „Pokud by chtěly církve k takovému kroku samy přistoupit, tak jim bránit nebudeme. Ale nebudeme součástí procesu, který bude vytvářet na církve nátlak,“ podotkl.

Bez dohody budou soudy

Církve však změny v restitucích nepodporují, a pokud prý nebude dohoda, nastanou soudní spory. „Podle nás není na tom zákonu dnes měnitelné nic, kromě toho, že část peněz se bude vyplácet formou dluhopisů,“ řekl Právu generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Doufá prý, že se jim podaří politiky od jejich úmyslu odvrátit. Kdyby Parlament změnil zákon bez jejich souhlasu, obrátí se na soudy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …