Zmizeli v nenávratnu: Americké noviny píší o demonstrantech z Majdanu, kteří se ztratili

11.03.2014 10:43

Představitelé ukrajinské opozice pátrají po lidech, po nichž se v Kyjevě slehla zem. Server Lidovky.cz uvádí, že 272 Ukrajinců je nezvěstných. Během násilných událostí v Kyjevě minulý měsíc zmizelo mnoho těch, kteří přijeli podpořit Majdan a nikdo neví, co se nimi mohlo stát. Informoval o tom americký list The New York Times.

Zmizeli v nenávratnu: Americké noviny píší o demonstrantech z Majdanu, kteří se ztratili
Foto: archiv red, tan
Popisek: Masové protesty na Ukrajině

Lidovky.cz vybraly z NYT příběh, na kterém ukazují možné osudy zmizelých. Ukrajinec Volodymyr Danyluk byl jedním z mnoha válečných veteránů, kteří se loni připojili k demonstracím proti ukrajinské vládě. Opustil svou ženu a rodina o něm neměla téměř žádné zprávy, zahlédli ho prý jen na televizních záběrech z protestů. Během krveprolití, ke kterému došlo v Kyjevě minulý měsíc, pětapadesátiletý Ukrajinec nenávratně zmizel.

Představitelé opozice se pohřešované snaží najít ve věznicích, nemocnicích i márnicích. Ve většině případů zatím marně. Ani pana Danyluka neobjevili. Stali se obětí policejních represí, nebo se někteří prostě jen v poklidu vrátili do svých domovů? ptá se americký deník NYT.

Podle zjištění The New York Times od loňského prosince zmizelo podle aktivistů ze skupiny Euromajdan SOS celkem 661 lidí. Kde skončilo 272 z nich, se dosud nepodařilo zjistit. „Mnoho z nich jsme našli ve vězení a v nemocnicích, nebo se někde objevili sami," uvedl jeden z aktivistů Vitalij Selyk. Někdy bylo zmizení nahlášeno jen na základě toho, že se rodina danému člověku nemohla dovolat, on přitom jen ztratil telefon nebo neměl kredit, dodal Selyk.

Aktivista prý doufá, že se brzy objeví i zbylí pohřešovaní demonstranti. Nicméně obavy o jejich osud jsou oprávněné. Například jestliže se prý dostali do rukou proruských provokatérů či příslušníků ukrajinských zvláštních policejních jednotek Berkut, které se v Kyjevě účastnily krvavých zásahů proti demonstrantům, mohl být jejich konec docela jiný a najít je se nemusí podařit.

Obavy odůvodněné

Sever Lidovky.cz poukazuje na známé případy, které zmiňuje NYT. Prvním bylo zabití opozičního aktivisty Jurije Verbyckého. Neznámé osoby ho unesly z kyjevské nemocnice a mučily ho. Jeho tělo se našlo v lednu nedaleko kyjevského letiště Boryspil.

Jeho další unesený kolega z opozice Igor Lucenko mučení přežil a vypověděl, že jeho únosci mluvili rusky, chovali se jako policejní důstojníci, mlátili ho a snažili se z něj dostat informace o aktivitách opozice.

V Česku je dobře znám i případ organizátora protivládních demonstrací Dmytro Bulatova. Ten při útoku neznámých ozbrojenců téměř přišel o život. Pohřešován byl od 22. ledna, o necelý týden později ho pustili na svobodu. Jeho tělo neslo známky mučení a byl ve velmi zbědovaném stavu. Únosci se ho pokusili například ukřižovat nebo mu uříznout ucho, informovala ukrajinská média.

Hledání nezvěstných z kyjevského Majdanu stále pokračuje. Podle aktivisty Vitalije Selyka bylo na místech, kde se nacházeli zadržení lidé, objeveno množství skvrn od krve. „I když jsme krev našli skoro všude, potřebujeme provést testy DNA, abychom zjistili, komu patřila," podotkl aktivista z Euromajdan SOS. A jak dodal, to je spousta práce, která bude nějakou dobu trvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…