Zmocněnec pro Ústecký kraj? Jen to ne, děsí se starosta Kadaně

12.02.2014 10:33

Kadaň získala cenu Gypsy Spirit 2013 za přínos v oblasti romské integrace, se zřízením zmocněnce pro Ústecký kraj ale starosta Jiří Kulhánek (ODS) nesouhlasí. „Je to jen funkce pro funkci a vyhazování peněz," říká. Jaká opatření by ale naopak od nové vlády uvítal a jak hodnotí její aktuální záměry? A co si myslí o odchodu Jiřího Pospíšila ze strany? S tím, ale i se svými aktuálními plány pro letošní rok se svěřil pro ParlamentníListy.cz.

Zmocněnec pro Ústecký kraj? Jen to ne, děsí se starosta Kadaně
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS)

Při volební kampani opět uslyšíme spousty slibů, na které nedojde a ani ve většině případů dojít nemůže, protože jsou mimo realitu.“ To jsou vaše slova měsíc před předčasnými volbami, z kterých téměř po sto dnech vzešla nová vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Co od ní očekáváte? Domníváte se, že výdaje, které si dala vládní koalice do koaliční smlouvy, bude možné splnit bez zvýšení deficitu státního rozpočtu a daní? Její představitelé tvrdí, že peníze uspoří jinde, třeba centrálními nákupy… Je to podle vás možné?

Domnívám se, že se určitě dá část peněz ve výdajích státního rozpočtu ušetřit. Rovněž i lepší výběr daní by měl pomoci. Jestli to bude stačit na plnění předvolebních slibů, to nelze zatím posoudit. Koaliční smlouvu neznám a programové prohlášení vlády zatím není hotové. Budete se možná divit, ale já přeji vládě úspěch. Protože, když bude úspěšná a nastartuje se ekonomika, jen blázen by se tomu bránil. Pokud neuspěje, ponese svou odpovědnost stejně jako vlády předchozí. Není to procházka růžovým sadem.

Jak jste se nám také svěřil, pád ODS na hranici volitelnosti může straně nakonec i prospět. Prospěcháři opustí potápějící se loď a vrhnou se na jiné nové strany, ze kterých budou cítit prospěch." Co tak říkáte na odchod Jiřího Pospíšila poté, co na volebním kongresu neobhájil post místopředsedy a vypadl z nejužšího vedení občanských demokratů? Nyní se objevují dokonce spekulace, že bude kandidovat za TOP 09 v rámci eurovoleb. Co vy na to?

A neděje se tak, jak jsem předpověděl? Myslím, že se ještě dočkáme dalších „překvapení“. Když kandidoval pan Pospíšil na místopředsedu ODS, tak se „zaklínal“, jak chce skomírající straně pomoci zpět na výsluní. Poté, co nebyl do funkce místopředsedy strany zvolen, odejde z ní úplně. Přece mohl pomáhat i jako poslanec, nebo snad ne?

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) požaduje zřízení nového místa vládního zmocněnce pro Ústecký kraj. Interpelaci už odeslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ten s takovým krokem ale nepočítá. Pomohl by podle vás zmocněnec řešit problémy v souvislosti s vyloučenými lokalitami a s tzv. nepřizpůsobivými?

Doufám, že zvítězí zdravý rozum a takový zmocněnec nebude. Je to jen funkce pro funkci a vyhazování peněz. Už tu v minulosti několik různých zmocněnců bylo a výsledek jaksi není vidět.

To je taková česká klasika. Když si s něčím nevíme rady, tak si na to zřídíme komisi nebo alespoň zmocněnce a svou vlastní odpovědnost přeneseme na někoho jiného.

Existuje přece již dávno Agentura pro sociální vyloučení. Naučme se s ní spolupracovat a ono to půjde i bez zmocněnce.

Cena Gypsy Spirit" za přínos v oblasti romské integrace putovala v kategorii obce-města do Kadaně, která ji získala za své integrační programy. Můžete být více konkrétní? Za co cenu město získalo?

Zavedli jsme právě ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování řadu opatření v naší vyloučené lokalitě v Prunéřově, ale i po městě. Jako příklad lze uvést opravy svépomocí, pravidelné úklidy veřejných prostranství, práce s rodiči, aby děti navštěvovaly již mateřské školy a připravovaly se na výuku, otevření nových oborů na našem učilišti pro hůře vzdělávatelné děti a i pro ty, kteří už základní docházku mají více let za sebou a chtějí se vyučit a získat práci atd. atd. atd. Je to většinou dlouhodobá mravenčí práce. Bez rychlého efektu. Ale nejsme na barikádách jak ve Šluknovském výběžku a sázíme na prevenci. A hlavně, neděláme to pro Romy, ale pro nás všechny v Kadani, aby tu byl klidný a snesitelný život.

I vy osobně jste v minulosti oslovil nejen řadu zákonodárců, ale i řadu dalších kompetentních lidí ve věci veřejné služby a příspěvků na bydlení. Jak se vy osobně stavíte k návrhu zákonů, mezi jehož hlavní iniciátory patří senátor ODS Jaroslav Zeman a senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, kteří spolupracují s exposlankyní ODS Ivanou Řápkovou? Konkrétně mám na mysli tři normy řešící problémy s romskou minoritou a nepřizpůsobivými (novelu zákona o odpadech, snahu motivovat nezaměstnané, aby pracovali a v neposlední řadě zastropování příspěvků na bydlení).

Ano, jak jste v předchozích otázkách zmínil pana poslance Foldynu, tak ten mi ještě před volbami slíbil, že se zasadí o návrat veřejné služby k původní podobě, kdy nezaměstnané na dávkách motivovala k hledání práce. Tak jsem zvědav. Příspěvek na bydlení je dávka pro majitele bytů a ubytoven. Miliony státních peněz neplní svou roli a odchází do kapes někoho jiného, než komu byly původně určeny. Tento sociální byznys se dá vyřešit jednoduchou legislativní úpravou, totiž určit maximální výši nájemného, jaké v místě určuje obec. A hned uvidíte, jak to zafunguje. Ale ono se stále hledá, jak to nejde, místo aby tento penězovod už dávno Parlament přes legislativní úpravu zastavil. S krádežemi kovů je to podobné, ve světě jsou příklady, jak to lze řešit.

Starostou jste již třetí volební období. Jaké jsou vaše politické priority do budoucna?

Netrpím žádnými velkými politickými ambicemi. Tudíž se nikam necpu.

A jaké jsou nyní vaše cíle a plány do konce volebního období?

Je to řada potřebných investic, které se musí dokončit (zateplení škol, komunikace, parkoviště, chodníky) a příprava dalších projektů a vizí na další roky. Soustředíme se v posledních letech na úpravy veřejných prostor, zpříjemnit pobyt na veřejných prostranstvích.

Jak to vypadá se záměrem města opustit mikroregion Nechranicko, a uvažujete tak například vstoupit do nějakého jiné organizace?

Mikroregion Nechranicko jsme opustili, protože dlouhodobě neplnil svou funkci. Jeho roli převzala z podstatné části destinační agentura Dolní Poohří, kde je Kadaň společně s dalšími městy na Ohři spoluzakladatelem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…