Zmrazte Rusům konta a zablokujte víza, vyzvali Sobotku tři exministři

15.03.2014 17:08

Bývalý velvyslanec v Rusku a exministr obrany Luboš Dobrovský, exministři Michael Kocáb a Martin Bursík a senátor za TOP 09 Jaromír Štětina vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku k razantním postupům vůči Rusku. Ten to ale nepovažuje za vhodné a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek mu dává za pravdu. Zprávu přinesl server iDnes.cz.

Zmrazte Rusům konta a zablokujte víza, vyzvali Sobotku tři exministři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka obdržel od Dobrovského, Kocába, Bursíka a Štětiny dopis, v němž ho vyzývají, aby například vláda ukončila vydávání víz Rusům, zmrazila účty Rusů v Česku a také zastavila vstup ruského byznysu do země.

„To je přesně ten způsob reakce, který by si Česká republika měla odpustit," reagoval Sobotka s tím, že Evropa bude brána vážně pouze tehdy, bude-li postupovat společně. A tak by se prý měla zachovat i Česká republika. „Jednostrannou akci vůči Rusku bych pokládal za chybný krok," dodal pro iDnes.cz.

Podle jeho názoru plošné hospodářské sankce nejsou řešením, protože by mohly způsobit problémy nejen Rusku, ale ohrozily by i pracovní místa v České republice.

Signatáři: Svoboda je nevyčíslitelná penězi

„Žádáme, aby vláda ČR na domácí půdě zajistila: 1. okamžité zastavení vydávání víz občanům Ruské federace, 2. zrušení možnosti obdržení dvojího občanství pro občany Ruské federace od 1. 1 .2015, 3. zmrazení kont ruských občanů v ČR s cílem prověřit legálnost těchto vkladů, 4. zastavení vstupu ruského byznysu a kapitálu do ČR, 5. zrušení tendru na výstavbu nových jaderných reaktorů v Temelíně," vyjmenovávají signatáři dopisu své požadavky.

Apelují také na to, že cena svobody je penězi nevyčíslitelná a že čeští občané určitě pochopí uvalení sankcí na Putinův režim. Vyzvali také předsedy všech demokratických politických stran, aby se k jejich požadavku připojili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…