Zmrd a ubožák, kdo nechce pomoct dětem, podpořili sirotky Svobodní. A je veselo. Ozval se Jakl...

19.09.2018 10:41

V kauze syrských sirotků se projevila i strana, která není v českých médiích moc vidět. Jedná se o Svobodné. Největší úspěch Svobodných bylo zvolení Petra Macha do Evropského parlamentu, od té doby však strana velké úspěchy neslavila. Nyní se postavila za rodiny, které prý chtějí sirotky adoptovat. Ve svém stranickém vyjádření apelují, abychom světu ukázali, že máme lidskost a hrdost. A místopředseda Svobodných Radim Smetka šel ještě dál. Padla slova o zmrdech a ultimzmrdech.

Zmrd a ubožák, kdo nechce pomoct dětem, podpořili sirotky Svobodní. A je veselo. Ozval se Jakl...
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Svobodní v prohlášení litují, že kauza opět rozdělila zemi na dva tábory. „My bychom však chtěli jasně deklarovat, že patříme k těm, kteří chtějí, aby stát nebránil přijetí syrských sirotků do českých rodin,“ vyjadřuje strana, která v posledních parlamentních volbách získala 1,56 % hlasů, svůj postoj.

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí

Podle Svobodných se jedná z Babišovy strany o jasné překroucení faktů, když hovoří o sedmnáctiletých mužích. Prý pokud by se přijímalo z táborů v Řecku nebo dokonce z Libanonu, byla by to naše národní iniciativa a mohli bychom si děti vybírat, a v táborech se nacházejí i sirotci mladší než 12-17 let. „Nevoláme po péči o plnoleté mladíky, prosíme o šanci pro malé osiřelé děti z uprchlických táborů,“ píše se v prohlášení.

Odpůrci přijetí argumentují údajně tím, že si je má vzít ten, kdo je chce, bez státní asistence. „Na dobrovolnosti postavená pomoc nezávislá na státu je i pro nás hlavní stavební kámen charity. Jenže vzít si do rodiny cizí dítě prostě bez státní účasti nejde,“ tvrdí strana. A snaží se vyvrátit i obavy z terorismu apelem na emoce: „Jde o děti. Jde o vystrašené děti, které zůstaly na světě samy, bez rodičů. A v cizí zemi. Kdo ví, čeho všeho byli svědky a co všechno musí v uprchlických táborech prožívat. Nejsou to žádní teroristé. Jsou to děti. Ti nejzranitelnější z nás.“

Dále píší, že i když jsou nebo mohou být sirotci muslimové, že to není důvod je nepřijmout. Prý se 50 dětí klidně zařadí do už 22tisícové muslimské komunity v ČR a není důvod předpokládat, že to nebude poklidně. Navíc pokud budou v nemuslimských rodinách, pravděpodobně nebudou k islámu inklinovat, tvrdí strana. „Ukažme světu, že i my v sobě máme lidskost a hrdost. Dokažme, že patříme mezi civilizované země, které pomáhají nevinným obětem války,“ apelují podepsaní signatáři Tomáš Pajonk, předseda Svobodných, a místopředsedové Radim Smetka, Alois Sečkár a Jiří Zapletal.

Radim Smetka pak ještě zmiňoval tuto deklaraci na svém facebookovém profilu s výbušným komentářem: „Kdo chce nechat na pospas osudu dospělého člověka, jeho volba. Kdo nechce pomoct dětem, je zmrd. Kdo chce druhým bránit v tom, aby se postarali o děti, je ultimzmrd. A kdo tomu brání skrze politický mandát, je jen ubožák, co se bojí ultimzmrdů s hlasovacím právem.“

Za svá slova slova sklidil syn nechvalně proslulého podnikatele velice ostrou kritiku. „Na to jste přišel sám? Vy jste ten Lepší člověk, vzor ctnosti? Kdo uvažuje jinak, je podle vás ‚zmrd‘? Že je to jen politický kalkul z vypočítavosti a že jste ho spolkl i s navijákem vás nenapadlo?“ píše pod příspěvkem Václav Jakl. Ten je bývalým starostou Chebu a též bratrem hradního ex-úředníka a senátního kandidáta Ladislava Jakla.

Martin Holuša také Smetkovi vyčítá, že skočil na mediální špek. „Jsem velice nemile překvapen. Netušil jsem, že i vy spolknete tu nastraženou emoční populistickou udici. Snad vám nebude dlouho trvat než prozřete,“ doufá.

Na facebookovém profilu strany se pod prohlášením také strhla dost zajímavá diskuse. Zatímco někteří považují stanovisko strany za rozumné a vyvážené, mnoho dalších se nechalo slyšet, že toto je poslední kapka a Svobodní se pro ně právě stali nevolitelnými.

Petr Sedláček, komentátor, podnikatel a někdejší člen ODS, má ve věci jasno. „Budovatelé ‚nové EUropy‘ se nestydí zneužít ani děti, které chtějí tahat z jednoho konce světa na druhý. Jejich osud je jim celkem lhostejný, jde pouze o účel, citové vydírání domácího obyvatelstva, ‚nastavování morálních zrcadel‘, nastolování EUrohodnot a prolomení antiimigranstkých nálad. Nic moc hnusnějšího se jim ještě u nás nepovedlo,“ píše na adresu plánu.

Najde se i disent uvnitř strany. Milan Albrecht apeluje: „Poprosil bych členy strany, podepsané pod tímto článkem, aby si to nasdíleli na stránkách jejich měst a dali si to do volebního programu. Určitě najdou po komunálních volbách prostory pro jejich ubytování. Já osobně ve svém městě nic takového nepodpořím!“

„Dobrá strategie před volbami,“ chválí ironicky Milan Kováříček, „strana Svobodných si do potápějící lodi dělá další díry a nemá žádné záchranné čluny, hodně štěstí u lopaty přátelé...“

Ne všichni se drželi na uzdě, Ján Hrabik se ve stejném duchu jako Smetka vyjádřil o vedení strany: „Bože, Pajonkovi už definitivně mrdlo? Tohle fakt ne, ale co mne pekelně mrzí je Zuzana Haberlová a Jaroslav Marsa... Od začátku tady nejde o žádného sirotka, ale o to prolomit neústupnost V4... A debilové v čele s předsedou jim na to skočí... To jste kurva na ty Moravě fakt tak omezený???“ ptá se.

Jaký bude výsledek tohoto gesta Svobodných je zatím  možné jen hádat, ale komunální volby se blíží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…