Zmrdi. Uprchlíci to nebyli. Nemá to s ničím nic společného. Po zadržení „kopajících“ cizinců se Česko baví

24.04.2018 7:40

Policie zadržela skupinu mužů podezřelých z víkendového brutálního útoku na číšníka v centru Prahy. Na sociálních sítích tato událost silně rezonuje. Sociolog Petr Hampl má za to, že podobných událostí se v Praze odehrávají desítky, ne-li stovky, a politici ostudně nedělají to, co měli dělat už dávno. O slovo se v souvislosti s útokem přihlásili také novinář Pavel Novotný nebo marketingový expert Jakub Horák. Ten nabídl k nahlédnutí jedno vyjádření policie, které možná řadu lidí pěkně rozčílí.

Zmrdi. Uprchlíci to nebyli. Nemá to s ničím nic společného. Po zadržení „kopajících“ cizinců se Česko baví
Foto: Repro Youtube
Popisek: Cizinci kopou do pražského číšníka

V sobotu večer na zahrádce restaurace ve Vladislavově ulici v Praze napadlo sedm mužů-cizinců personál restaurace. Nejhůř to odnesl číšník, kterého povalili na zem a bez přestání ho mlátili a kopali do něj. Když je to přestalo bavit, naskočili na tramvaj a pláchli. V pondělí večer je však podle informací Českého rozhlasu policie dopadla na Letišti Václava Havla. Policie o zadržení pravděpodobných útočníků informovala na sociálních sítích. Přidala i video.   

Anketa

Sehrává Miloš Zeman při vyjednávání o vládě konstruktivní roli?

86%
14%
hlasovalo: 2910 lidí

Pokud budou pachatelé odsouzeni, hrozí jim za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví až deset let vězení.

Napadený číšník prodělal operaci hlavy a nyní je stále pod dozorem na jednotce intenzivní péče a stále není jasné, zda se z toho dostane.

Aktivistka Jordanka Jirásková k tomu poznamenala, že policie se vlastně nemá z čeho radovat, protože nebýt jedné pozorné občanky, tak sedm výtečníků mohlo nasednout do letadla, teď už by v klidu odpočívali doma a za měsíc mohli přijet do Prahy a zase někoho zmlátit. Ironicky dodala, že pro podobné útočníky by nechala vybudovat speciální komfortní zařízení s překladatelem, wellness centrem a modlitebnou, aby se u nás cítili co nejlépe.

„Pro ty zadržené útočníky, co teď vezou kriminalisté spokojeně z letiště, a pro násilníky z hotelu, co zneužili učitelku z Irska, bych navrhovala vybudovat speciální ubytovací a vazební multikulturní středisko s překladatelem, wellness centrem a modlitebnou... to všechno s pracovním názvem Nic to nemá společného s ničím,“ napsala Jirásková na sociální síti Facebook.

Kdyby v centru města cizinci špatně zaparkovali, nejlépe v modré parkovací zóně, tak je prý policie mohla chytit ještě rychleji. „Škoda, že ta partička Turkoholanďanů nezaparkovala v centru na modrý, to by je měli už v pátek,“ podotkla aktivistka.

Sociolog Petr Hampl na sociální síti Facebook konstatoval, že už bylo dlouho jasné, že se něco takového stane. „Sluníčka, která mě sledují na Twitteru, tu událost relativizují. Jedni tvrdí, že to zavinil ten číšník. Druzí, že se to nejprve musí vyšetřit (jako by kamerový záběr nestačil k jednoznačnému určení, co se stalo). A další, že je to jako autonehoda,“ napsal Hampl na sociální síti Facebook.

Takový útok si přitom museli agresoři dopředu naplánovat a při realizaci je zachytila kamera, takže podle Hampla není moc co prošetřovat.

„Přitom bylo dlouho dopředu jasné, že se k něčemu takovému schyluje. Svědectví lidí, které v centru Prahy přepadli arabští imigranti, jdou možná do stovek, minimálně do desítek. Jen vážných případů, co se dostaly do novin, je víc než deset. Policie předstírá, že nic nevidí. A když zavře Afghánce, který se prokazatelně dopustil znásilnění, soudkyně ho zase propustí,“ pokračoval naštvaně.

Česká vláda podle sociologa věděla, že se takovéhle věci dějí, a už dávno mohla zavést třeba hraniční kontroly. A když už nezavedla kontroly na hranicích, měla prý vláda alespoň posílit policejní hlídky v ulicích.

„A co udělala? Provozuje dál Centrum hybridních hrozeb, jehož úkolem je šikanovat ty, kdo upozorňují na situaci. Ministr vnitra otevřeně lhal do médií, že nic nehrozí. Pražská primátorka řeší pohodlí vítačů z Kliniky, na bezpečnost obyvatel Prahy kašle. Odpovědnost se sbíhá k jediné osobě – Andrej Babiš. Ministr vnitra i pražská primátorka jsou jeho podřízení. Má v rukou veškerou moc už půl roku, nepodnikl vůbec nic. Kdo nechává volně řádit vrahy, je sám vrahem,“ rozlítil se Hampl.

V diskusi pod svým příspěvkem ještě dodal, že „sluníčkáři“ budou nabádat společnost, že si na to musí zvyknout. „Nejdřív tvrdili, že se to nemůže stát. Teď říkají, že to je normální. A za půl roku budou říkat, že si musíme zvyknout a neprovokovat a podrobit se. Přesně podle německého scénáře,“ varoval Hampl.

Expert Jakub Horák, který napomohl vstupu Pirátů do Sněmovny, nabídl trochu jiný pohled. To, co se stalo v pražské restauraci, považuje za hrozné, jenže podobně hrozné věci se stávaly a stávají a česká veřejnost k nim mlčí. Třeba v Nových Butovicích dva mladící napadli člena ochranky. Internetová veřejnost, která tolik varuje před útočícími cizinci, k tomuhle útoku mlčí. Horák tuší proč.

„Odpověď je jasná. ‚Já s bratrem proti bratranci, my s bratrancem a bratrem proti celému světu.‘ Lidi tak nějak chápou, že i když je mezi náma Čechama taky pár kreténů, tak přeci jen poslední, co potřebujeme, je získat pověst země, kde jako turista zkopeš na Staromáku pingla a oni tě nechají v pohodě odletět,“ napsal Horák na sociální síti Facebook.

Přidal také další vysvětlení policie, která se vyjadřovala k otázce původu cizinců, které podle Horáka řadu lidí ještě více rozzlobí. Je možné, že šlo o občany Nizozemí, tedy občany EU. Podle strážců zákona však není nejdůležitější, odkud pachatelé jsou. Podstatné je, co mají na svědomí, ať už jsou odkudkoliv.

Ale ať už je to s původem cizinců, jak chce, Horák přivítal fakt, že policie pravděpodobné agresory zadržela, nyní můžou být obviněni, souzeni, v případě uznání vinnými odsouzeni a odpykají si trest. „Paráda. Zavřít, soudit, odsoudit – týpci, co v sedmi zkopou číšníka, si nezaslouží slitování. A aby si odletěli s tím, jak se tu dobře pobavili, to fakt ne,“ napsal.

Novinář a politik Pavel Novotný také přivítal zadržení pravděpodobných agresorů. Jen dodal, že řadu lidí zřejmě naštve okolnost, že podle všeho nejde o uprchlíky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…