Zmrdi? Vyjádřil se Andrej Babiš

16.10.2018 13:25

Tomáš Petříček se za sociální demokracii ujal řízení ministerstva zahraničí. Vláda Andreje Babiše (ANO) je tak po více než sto dnech fungování konečně kompletní. Babiš na tiskové konferenci zdůraznil, že Evropskou unii považuje za skvělou, ale jedním dechem dodal, že potřebuje reformu, Vyjádřil se také k Zemanovým „zm*dům“. Petříček hovořil o Africe, Německu, bezpečnosti a lidských právech.

Zmrdi? Vyjádřil se Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Tomáše Petříčka ministrem zahraničí

Babiš Petříčka uvítal v úřadu a zdůraznil, že Česká republika má čitelnou a aktivní zahraniční politiku, kterou rámuje to, že jsme členy EU a NATO. O směřování zahraniční politiky chce premiér hovořit i s prezidentem Zemanem. „My máme jasné názory na fungování EU. My si myslíme, že EU potřebuje reformu, že Brexit není dobře a že se musíme vrátit ke kořenům EU,“ zdůraznil Babiš.

Musíme se podle něj starat i o ochranu hranic EU. Premiér zopakoval, že evropské hranice musíme chránit na moři. S nelegální migrací se podle něj daří bojovat, ale lze být ještě efektivnější. Je jasné, že projekt Evropské unie je skvělý, máme mír, ale musíme se vrátit k té podstatě. Nemáme dokončený vnitřní trh,“ upozornil Babiš s tím, že se hodlá zasazovat o méně byrokracie a více efektivity v EU.

Při uvedení do úřadu premiérem Babišem Petříček prozradil, že hodlá rozvíjet aktivity v Africe, kde vidí příležitosti pro Českou republiku. Stejně tak hodlá hájit lidská práva. Obhajobu lidských práv považuje za jednu z klíčových věcí. Stejně tak je pro něj důležité rozvíjet vztahy s našimi sousedy. Proto se už teď chystá na zahraniční cestu a to do Německa. Ta proběhne v pátek.  

Vladimír Keblůšek z České televize se Petříčka zeptal, jestli už Poche skončil na ministerstvu a jestli počítá s tím, že bude mít Pocheho ve své poradním týmu. „Jak jsem opakovaně deklaroval, jedním z prvních krků které provedu, bude zrušení pozice politického tajemníka. Já v tuto chvíli sestavuji expertní tým a s panem Pochem ještě budu hovořit. On má s ministerstvem zahraničí uzavřenou dohodu, která je velmi rychle vypověditelná,“ uvedl Petříček.

Babiš na žádost novinářů reagoval na pondělní vystoupení prezidenta Zemana v Českém rozhlase, kde Zeman použil slovo „zm*di“. Co si o tom myslí? „Co se týká projevů pana prezidenta, tak já samozřejmě chápu, že když slyší jména Kožený nebo Bakala, který zničil ten kraj a připravil lidi o 43 tisíc bytů, že ho napadají různá slova. Ale slova, která nakonec použil, jsou samozřejmě nevhodná,“ uvedl Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…