Zmrdi, dluží státu 200 milionů... Další AUDIO Andreje Babiše obnáší už i jméno „Pitr“

27.08.2017 17:18

Světlo světa spatřila další nahrávka, která neudělá radost šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Na twitterovém účtu ji zveřejnila skupina Julius Šuman, která už zveřejnila i předchozí kontroverzní nahrávky.

Zmrdi, dluží státu 200 milionů... Další AUDIO Andreje Babiše obnáší už i jméno „Pitr“
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Na nahrávce je zmiňováno jméno společnosti FAU, o níž se hovořilo v minulých dnech v souvislosti s tím, že společnost měla skončit v konkurzu po zásahu finanční správy. Nahrávka nyní poukazuje na to, že o zásahu finančních úředníků zřejmě věděl samotný Andrej Babiš.

Obchodník s pohonnými hmotami vlastnil v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. O sklad měla zájem právě i Precheza. Finanční správa sice nařčení z účelové likvidace obchodníka FAU odmítla stejně jako mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, dnešní nahrávka Julia Šumana však hovoří v Babišův neprospěch.

Nahrávku najdete ZDE.

„To FAU Přerov, to de do piče, zase shoda náhod. Já jsem zprivatizoval Prechezu v roce 1997 a oni před privatizací vyčlenili, prodali tu vlečku ňáký firmě a ta skončila...,“ popisuje Babiš na nahrávce. „Takže vlečka v mý chemičce patří týmto zmrdům, no a ty naši klekli na to FAU Přerov, takže to je v insolvenci, obstavený účty, vagóny,“ vypravuje Babiš.

„Teďka to koupil Pitr, no a samozřejmě jedeme po nich, protože to je zločinecká banda, která dluží na daních státu asi 200 milionů,“ dodává Babiš, zmiňující zřejmě jméno podnikatele Tomáše Pitra, jenž byl v minulosti pravomocně odsouzen za daňové podvody.

Na společnost FAU se podle Hospodářských novin nejprve zaměřila celní správa, a to dva měsíce poté, co se tehdejší majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO) stal ministrem financí. Celníci společnosti doměřili spotřební daň za minerální oleje, které obchodník dovezl z Rakouska a prodal jihlavskému Agropodniku. FAU se proti krokům celníků bránila žalobou a nakonec u soudu uspěla.

Finanční správa kvůli zajišťovacím příkazům podle HN mezitím obstavila majetek společnosti FAU. Úředníci po firmě FAU vymáhali DPH za jeden obchod hned dvakrát. Poprvé po ní chtěli jako po ručiteli 200 milionů korun, které neodvedla zkrachovalá společnost Verami. Tentýž den si berní správa řekla dalšími příkazy o 218 milionů.

Soud postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. FAU nyní bude po státu žádat náhradu škody. Faktem je, že insolvenční správce už rozprodává majetek firmy. Do insolvence je podle právního zástupce firmy Alfréda Šrámka přihlášeno 1,1 miliardy korun, miliarda z toho jsou pohledávky státu.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …