Značka ODS je dlouhodobě poškozena, povzdechl si starosta Šternberka

07.10.2014 14:52

S cílem udržet stávající počet mandátů v zastupitelstvu a navázat na svou dosavadní práci se o přízeň voličů ve Šternberku uchází i současný starosta Stanislav Orság (ODS). Jak ale s povzdechem dodává, je realista, a značka ODS může mnoho voličů odradit. Čím by chtěl přesvědčit voliče? Nejen na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Značka ODS je dlouhodobě poškozena, povzdechl si starosta Šternberka
Foto: archiv SO
Popisek: Starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS)

V rámci nadcházejících voleb se o přízeň voličů uchází nejvíce politických uskupení v historii Česka. I vy byste chtěl jako lídr ODS obhájit svůj mandát. Jak vidíte vaše šance? Nemáte obavu z nových politických subjektů?

Komunální volby jsou vždy specifické. Nelze na ně uplatnit celostátní pravidla a trendy. Podle jiných pravidel volí lidé v malých obcích, podle jiných ve velkých městech - někde podle osobností, jinde podle politických stran. Samozřejmě jsem šel do voleb s tím, že bych rád udržel stávající počet mandátů v zastupitelstvu. Musím být ale realista, značka ODS je dlouhodobě poškozena a mnoho voličů to může odradit.

Průzkumy veřejného mínění nedávají v nadcházejících volbách příliš šancí na úspěch. Nedávný průzkum společnosti SANEP mluví jasně: ODS zřejmě nebude bodovat v žádném ze 14 větších krajských měst. Co vy na to? Dělá podle vás ODS něco špatně?

Jak jsem odpovídal v předchozí otázce - jinak volí lidé na malých obcích a jinak ve velkých městech. Čím větší město, tím více ustupuje vliv osobností a jmen a lidé se více dívají na politickou stranu. Současné šance ODS nejsou záležitostí toho, co dělá, ale co ODS dělala v minulosti. Napravit to, změnit najednou náhled lidí na vnímání ODS není záležitost několika měsíců.

Svou kampaň pro říjnové komunální a senátní volby představila ODS v polovině září, přičemž se v Praze ostře vymezila proti TOP 09 a ČSSD. Proti čemu, respektive komu se vymezujete vy sám? Proč by měli dát voliči hlas zrovna vám?

Naše město je poměrně malé, takže zde řešíme spíše praktické záležitosti než témata ideologická. Představili jsme své priority rozvoje města do dalších let, které se téměř neliší od priorit ostatních volebních subjektů. Naše kampaň ale není založena na negaci nebo vymezování se od ostatních. Naše kampaň vychází z toho, jak jsme se v uplynulých letech ve vedení města chovali, jak jsme rozvíjeli naše město a jak chceme postupovat dále. To vše by měli lidé vyhodnotit a rozhodnout se, komu dají svůj hlas. Nepotřebujeme nic nikomu slibovat, každý vidí, jací jsme byli, jak jsme se chovali a co jsme pro naše město udělali.

Starostou jste se stal až v polovině volebního období. Nelitujete svého rozhodnutí? Podařilo se vám prosadit vaše priority?

Určitě nelituji. Děkuji všem za to, že jsem měl možnost tuto funkci vykonávat. Je to úžasná zkušenost. Starosta je jeden představitel z 21 zastupitelů, takže v jeho případě není ani téměř možné, aby byly uskutečněny jen jeho priority. Řada věcí se mi však podařila, jsou ale i takové, které jsem vyřešit nedokázal.

Co považujete za svůj největší úspěch a je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Úspěchem je pro mě další rozvoj našeho města - intenzivnější opravy chodníků, komunikací, nová školka, opravy stávajících škol, školek, zahájení rekonstrukce kulturního domu, příprava nového atletického stadionu atd.

Nepovedlo se pokročit v jednání okolo zimního stadionu, což blokuje zejména hokejovou mládež. V řadě rozhovorů jsme spolu zmiňovali i otázku pocitu bezpečnosti občanů. V tomto bude muset nové vedení zřejmě pokračovat v hledání dalších možností.

Problémem města je špatná infrastruktura. Jak jste si povzdechl pro naše stránky, náprava je bohužel nákladná. Neuvažovali jste tak o dotacích?

Infrastruktura města je na dobré úrovni. Co jsem často zmiňoval, je stav tohoto majetku města - budov, různých zařízení, komunikací. Rozpočet města je poměrně omezený a tak se samozřejmě snažíme využívat i možností dotací státu nebo evropských fondů. Tady mohu říct, že už v minulosti bylo naše město velmi úspěšné v čerpání těchto dotačních titulů pro rozvoj a opravy infrastruktury.

Jakým způsobem se vy osobně snažíte podpořit rozvoj města, což byl i váš závazek?

Vždy jsem kladl důraz na opravy komunikací, chodníků, stávajících zařízení města (školy, školky, sportovní a kulturní zařízení). Spolupracujeme také se soukromými investory, kteří připravují plochy pro nové bydlení nebo podnikání. Základem jsou pro mě právě investice do infrastruktury a oprav majetku města. Žádné město se nemůže dále rozvíjet, pokud nemá v pořádku základní infrastrukturu.

Poněkud skeptický jste byl k novele RUD a jejímu dopadu na město. Obával jste se především, že obce a města s tímto krokem přijdou na druhé straně o některé zdroje příjmů. Potvrdila se vaše obava? A jaká je vůbec v současnosti zadluženost města?

Naštěstí se moje skepse nenaplnila v plném rozsahu. RUD nám přineslo do rozpočtu další prostředky. Zadluženost města klesá. Za celé 4 roky jsme nečerpali ani korunu nového úvěru, veškeré půjčky pochází ještě z minulosti. V tuto chvíli postupně vše splácíme a zadluženost tak klesá. Město je z tohoto pohledu ve velmi dobré kondici. Rozpočet pro nové zastupitele je velmi slušný a slibuje i slušnou výši prostředků pro další rozvoj města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…