Znalci dokončili první část posudků kvůli výbuchu na ambasádě

13.01.2014 19:33

Kriminalistický ústav dokončil první část znaleckých posudků, které se týkají výbuchu v domě palestinského velvyslance v Praze 6. Jejich závěry nezveřejnil, do konce týdne chce výsledky předat pražské policii. Dvanáct zbraní, které byly rovněž v budově zajištěny, pak znalci zanalyzují do konce ledna, řekla dnes ČTK mluvčí pražského Kriminalistického ústavu Petra Srnková.

Znalci dokončili první část posudků kvůli výbuchu na ambasádě
Foto: Archiv
Popisek: Palestina

"První část znaleckých zkoumání v oblasti chemie a mechanoskopie byla dokončena, očekáváme, že do konce týdne předáme dožadujícímu orgánu písemné vyhotovení znaleckého posudku," uvedla mluvčí. Podle ní chemici i nadále pokračují v analýzách dalších zajištěných stop. Znalci zkoumali jak funkčnost trezoru, po jehož otevření exploze nastala, tak i látku, která výbuch způsobila.

Policisté našli 12 zbraní

Palestinského ambasadora v Praze Džamála Muhammada Džamála na Nový rok smrtelně zranila exploze zatím neznámé výbušniny. Výbuch nastal po otevření sejfu v novém sídle ambasády v pražském Suchdole, kam byl trezor krátce předtím přestěhován. Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování, podle ní nešlo o teroristický čin.

Později policisté v domě objevili 12 zbraní - osm pistolí a čtyři samopaly. Palestinské ministerstvo zahraničí zatím české straně nevysvětlilo důvod držení zbraní na pražské ambasádě. Potvrdilo jen, že pochází z osmdesátých let a že prý nebyly nikdy použity. České ministerstvo nadále považuje jejich držení za porušení zákona.

Proti umístění palestinské ambasády v Praze 6 začala také po incidentu protestovat část místních obyvatel. Pro přestěhování rezidence se vyslovili i někteří političtí představitelé městské části.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…