Znalec k prezidentské bitvě v ČT: Poprvé jsem si všiml podstatné věci

25.01.2013 10:33

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Podporovatelé Karla Schwarzenberga mohli podle politologa Zdeňka Zbořila svými nešťastnými vyjádřeními nahnat body jeho rivalu Miloši Zemanovi v boji o úřad hlavy státu. V závěrečné televizní debatě obou kandidátů však jejich favorit i tak za soupeřem zaostával ve schopnostech formulovat odpovědi a patrný byl i handicap vyššího věku.

Znalec k prezidentské bitvě v ČT: Poprvé jsem si všiml podstatné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Poslední ze série televizních debat prezidentských kandidátů před druhým kolem přímé volby vyzněla lépe pro Miloše Zemana. „Ten měl výhodu v otázkách, které se nějakým způsobem dotýkaly ekonomických problémů, ale dokázal i účinně kritizovat politiku současné vlády. Karel Schwarzenberg na tom naopak body ztrácel, protože je prvním místopředsedou Nečasovy vlády. S otázkami se sice vyrovnal na úrovni, ale v některých odpovědích jako by za Milošem Zemanem jen dobíhal, protože mu nestačil,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

A nešlo jen o rozdílné schopnosti formulovat odpovědi a srozumitelně se vyjadřovat, která je u Zemana podstatně vyšší než u Schwarzenberga vlivem jeho handicapu. „Ale poprvé jsem si všiml, že ten věkový rozdíl, nebo chcete-li biologické stáří Karla Schwarzenberga už hraje roli a že by ho mohlo hrát i v budoucnosti. Věkový rozdíl mezi nimi sice není propastný, ale přece jen byl znát. Ke konci si musel Karel Schwarzenberg ulevovat a televize ho dokonce ani nezabírala. Mám pocit, že si tam dokonce sedal,“ poukazuje Zdeněk Zbořil na to, že na šéfovi TOP 09 už byla patrná únava.

Předseda TOP 09 se musel slovně odstřihnout od vlády i koalice

Karel Schwarzenberg zaujal tím, jak se vůbec k ničemu ze své politické dráhy posledních let nechtěl hlásit, a to dokonce ani ke Straně zelených, za níž byl ministrem v Topolánkově vládě, ani ke Starostům, s nimiž TOP 09 pojí pevné spojenectví. „V tom distancování od všech i od Starostů postupuje logicky. Čekám od něj, že jakmile by byl zvolený prezidentem, tak významně změní své postoje a na svou politiku, která jej dnes svazuje v té koaliční spolupráci, trošku zapomene,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

Přestože šlo ze strany Karla Schwarzenberga zřejmě o logický krok, publikum mu nesouhlasným mručením dalo najevo, co si o jeho alibismu myslí. „On samozřejmě ví, že Besser i Hanáková jsou malérem této vlády, takže vlastně ani nemohl jinak. Už se ani nedalo vařit téma Benešových dekretů, které Schwarzenbergovi dovolilo tři dny se nebavit o jeho odpovědnosti za vládu a politiku Petra Nečase. Teď už museli přejít k vládě a on správně utekl od odpovědnosti za Starosty. I když oba ministři kultury jsou jen slabé kafe oproti jiným aférám, třeba Drábek a spol.,“ míní politolog.

Schwarzenberg místo odpovědi napadl válečného veterána

Toho zaujalo, jak rozdílně přispěli podporovatelé z řad obou kandidátů svým favoritům. „Zemanovi pomohl válečný veterán Pavel Vranský, který bojoval v britských RAF za svobodu Československa, tím, že se zeptal, zda nemělo být Karlu Schwarzenbergovi přednější dané slovo než lpění na vládní funkci. To může předsedovi TOP 09 hodně ublížit, že ho místo odpovědi napadl,“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

Ale Zemanovi podle něj paradoxně asi pomohou i vystoupení Schwarzenbergových příznivců. „U paní Čáslavské vyřešil odpověď vtipně tím, že jí připomněl tu medaili, kterou věnovala Alexandru Dubčekovi, ergo zločinci podle jejích nynějších slov,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil s tím, že Miloš Zeman určitě udělal dobře, když se při jejích slovech o morálce na rozdíl od Karla Schwarzenberga nesnížil k tomu, aby na ni útočil a připomněl jí výchovu syna, který zabil vlastního otce Josefa Odložila a od prezidenta Václava Havla dostal následně díky vlivu své matky milost.

Svěrák mluvil o lišácích a sám jím za normalizace byl

„V tom byl třeba podstatný rozdíl, že Karel Schwarzenberg zaútočil na válečného veterána. V té rychlosti, jak není Schwarzenberg schopný tak rychle uvažovat jako Zeman a reagovat na vyřčené, tak potřebuje trochu víc času. Ale on si to zřejmě neuvědomil a zaútočil na člověka, který má rozhodně větší zásluhy než paní Čáslavská. A Zeman to dokázal přejít, přestože jí připomněl ten osmašedesátý rok,“ srovnává politolog pro ParlamentníListy.cz reakce obou kandidátů.

Medvědí službou Karlu Schwarzenbergovi bylo i vystoupení Zdeňka Svěráka. „Ten mě překvapil jednak jakousi až myšlenkovou koktavostí a také tím, že když už si vezme do pusy to komunistické téma, tak zapomněl říct, že v té komunistické straně byl osm let členem. A k těm jeho příměrům o lišácích. On byl přece umělec doby normalizace, tak jaké on používal prostředky, aby dosáhl potřebného cíle? Nebyl on také tím lišákem? Nebo přesněji malým lišákem, to já chápu, že Klaus je velký lišák. Ale Svěrák vlastně dělal něco podobného,“ připomíná Zdeněk Zbořil.

Většinu iracionálně volících příznivců šéfa TOP 09 debata neovlivní

Překvapen byl i vystoupením další Schwarzenbergovy podporovatelky, profesorky Heleny Illnerové. „Žasnul jsem nad jejím způsobem vyjadřování, tím tónem jakoby z pražského předměstí a tou nesmyslnou otázkou, že ji může zformulovat bývalá prezidentka České akademie věd. Takže si myslím, že tito tři Schwarzenbergovi podporovatelé možná nahráli Zemanovi v tom duelu dokonce rozhodujícím způsobem, že pomohli přihrát Zemanovi hlasy u lidí, kteří ještě neztratili paměť,“ zamýšlí se politolog.

Podle něj mohla debata prospět Miloši Zemanovi, i když asi zásadní vliv na rozhodování mít nebude. „Většinou ti lidé, kteří jsou pro Karla Schwarzenberga už rozhodnuti a většina z nich volí iracionálně a má to spoustu důvodů, tak ty asi nějaká debata neovlivní. Málo platné, Schwarzenberga musí podporovat lidé, kteří mají nějaký vztah když už ne k Nečasově nebo k Topolánkově vládě, tak alespoň k současnému politickému establishmentu. Mohlo to ovlivnit ty nerozhodnuté, na něž se Zeman v závěrečném apelu obracel,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…