Známá ekonomka účtuje s "hysterickými kluky" z národní banky

29.11.2013 10:15

Ekonomka Markéta Šichtařová na blogu iDnes.cz píše o intervenci ČNB proti příliš silné koruně, kterou provázejí fámy a v důsledku může, i přes počáteční dobrý úmysl, přispět ke zpomalení ekonomiky. Šichtařové se situace jeví tak, že centrální banky si daly za svou novou „ctnost“: Za každou cenu finanční trhy zaskočit. A tím je destabilizovat.

Známá ekonomka účtuje s "hysterickými kluky" z národní banky
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Hned v úvodu si ekonomka jakoby stýská, když píše: „Dřív býval sníh bělejší, léta teplejší, ženy krásnější… Staré časy byly ve všem `lepší` než ty nové.“ Navzdory tomu, že nám jsou prý podobné řeči protivné, se Šichtařová rozhodla promluvit o dřívější předvídatelnosti toho, co centrální banky udělají.

„Bývaly časy, kdy se od centrální banky čekalo, že bude ekonomiku stabilizovat. Že bude například vyhlazovat velké skoky kurzu, ať už nahoru, či dolů. Takže když začala kupříkladu koruna k euru příliš posilovat díky mohutnému přílivu spekulativního kapitálu, Česká národní banka intervenovala na trhu proti koruně, aby kurz vrátila na výchozí úroveň, aby nebyl tolik rozkolísaný. Anebo když americké centrální bance Fed vládnul pevnou rukou legendární Alan Greenspan, spekulanti mu viseli na ústech, kdykoliv promluvil, protože chtěli vědět, co Fed udělá za šest měsíců. A pokud dobře poslouchali, dozvěděli se to. A pak se to také stalo,“ napsala.

Celý blog ZDE.

ČNB perlí soustavně dál a destabilizuje situaci

Ekonomka Markéta Šichtařová popisuje změnu v chování a doslova na blogu iDnes.cz píše, že v roce 2013 centrální banky přijaly za svou novou „ctnost“: „Za každou ceny finanční trhy zaskočit. A tím je destabilizovat.“ Tak vnímá kroky ČNB, která intervenovala proti velmi stabilnímu kurzu koruny v době, kdy jí prý po roce planého vyhrožování už nikdo nevěřil, že to udělá.

„A od té doby perlí soustavně dál. Nejprve jsme se dozvěděli, že si ČNB přeje držet kurz na úrovni kolem 27 CZK/EUR po delší dobu, nejspíš 18 měsíců. Abychom se následně dozvěděli, že je možné cíl pro kurz koruny posunout za jistých okolností až na 28 CZK/EUR. Samozřejmě, za `jistých okolností` může být euro i za 10 korun, vtip je v tom, že to jsou okolnosti značně nepravděpodobné. A tudíž postrádá smysl s nimi finanční trh strašit, protože finanční trh si to neumí přebrat racionálně a začne se po takovém vyjádření chovat, jako když střelíte do hejna vrabců. Což se také stalo,“ popsala následnou situaci Šichtařová.

Podle ekonomky jsou další a další výroky ČNB na svou obhajobu důvodem pro vzniklé fámy, které přispívají k hysterii a byly také příčinou pro přenesení odborného zákroku do sféry politické, a to je podle ní špatně.

Bankovní rada byla frustrována, že si z ní finanční trh dělá dobrý den

„Můj soukromý názor zní, že vysvětlení `nepochopitelné` intervence, která tak divoce rozvířila vody už tak zjitřeného veřejného mínění, je daleko primitivnější. Bankovní rada byla frustrována, že si z ní finanční trh dělá dobrý den. A kluci z bankovní rady si potřebovali dokázat svou důležitost a měli silné nutkání finančnímu trhu předvést, že také umí něco dělat.“

„Bohužel veřejnost pro to nenašla dost pochopení. Místo aby veřejnost ČNB tleskala, jak to kluci mají pevně v rukách, rozhodla se propadnout hysterii. A, vážení, hysterie není pro ekonomiku nic dobrého. Na počátku byl asi dobrý úmysl ČNB. Neb ovšem cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, na konci v krajním případě může být kvůli téhle hysterii i zpomalení ekonomiky…“ míní Markéta Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…