Známá reportérka naznačuje: Krym trpí suchem, a tak se Rusko bude snažit anektovat další části Ukrajiny

24.11.2014 12:10

Poloostrov Krym, který letos na jaře anektovalo Rusko, se potýká s nedostatkem vody. Ukrajina nabízí Krymu vodu, ale za vysokou cenu. Separatistické vedení poloostrova uvažuje o vrtu hlubokých studní či o dovozu vody z Ruska. Obě poslední varianty jsou prý nereálné, píše známá reportérka Petra Procházková v dnešních Lidových novinách s odkazem na krymského ekologa Nikolaje Podoljaka.

Známá reportérka naznačuje: Krym trpí suchem, a tak se Rusko bude snažit anektovat další části Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Podle něj totiž neexistuje žádná alternativa k Severokrymskému kanálu, jímž byl poloostrov zásobován vodou v době, kdy byl součástí Ukrajiny. „Jenže tím už voda z Ukrajiny neteče a odhaduje se, že město Sevastopol bude moci ze své vodní nádrže čerpat vodu maximálně do prosince,“ uvedla Procházková s tím, že nádrž v dalším velkém městě, Simferopolu, je naplněna jen z 24 procent.

Když hladina klesne pod kritickou mez, lidem nepoteče voda

Pokud hladina vody v obou nádržích klesne pod „červenou hranici“, nastanou tvrdá opatření. Nejprve poteče voda lidem jen několik hodin denně, pak už vůbec ne.

Nedostatek vody způsobil, že letošní úroda rýže přišla na Krymu vniveč. Kyjev prý navrhuje různá řešení, například návrat Krymu pod Ukrajinu, nebo prodej vody v ceně, která obyvatele Krymu nepotěší, jedno euro za metr krychlový.

Rusko prý Krym napojit vodou nedokáže. Uvažovaná stavba mostu přes Kerčský průliv by podle Procházkové byla drahá a technický prý prakticky nemožná. Další možností je, že Rusko obsadí další části Ukrajiny, aby se mohlo na Krym dostat po souši. A o to se Rusko prý zjevně snaží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…