Znamená pro nás Rusko aktuální hrozbu? Takto to vidí tisícovka oslovených Čechů

24.10.2014 11:21

Rusko představuje do budoucna hrozbu pro naši zemi. Myslí si to více než dvě třetiny respondentů, kteří se účastnili zářijového průzkumu společnosti STEM. Drtivá většina dotázaných se navíc domnívá, že Rusko narušuje mír v Evropě. V účinnost sankcí EU vůči Rusku jako možnosti zastavit konflikt na Ukrajině většina lidí ale nevěří.

Znamená pro nás Rusko aktuální hrozbu? Takto to vidí tisícovka oslovených Čechů
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

V hodnocení toho, zda Rusko představuje ohrožení pro demokracii v naší zemi, je dle zjištění agentury česká veřejnost rozdělena. Necelá polovina občanů v Rusku vidí ohrožení demokracie (46 %), více než polovina (54 %) ale tento názor nezastává.

Do budoucna bychom se nicméně podle dvoutřetinové většiny občanů (65 %) měli Ruska obávat. STEM k tomu podotýká, že s výjimkou roku 1998 byl podíl takových názorů pod hranicí padesáti procent, přičemž na podzim minulého roku byla o uvedené skutečnosti přesvědčena zhruba třetina obyvatel. Agentura za dvojnásobným nárůstem obav českých občanů spatřuje angažovanost Ruska do vnitřních záležitostí Ukrajiny.

Postoj k Rusku do jisté míry závisí i na politických názorech respondentů. Mezi lidmi levicově orientovanými vnímá Rusko jako hrozbu do budoucnosti 58 %, mezi středově orientovanými je to 64 % a mezi lidmi s pravicovou orientací to je dokonce 74 %. Nejvyšší míra obav z Ruska byla naměřena mezi příznivci TOP 09, nejnižší pak u KSČM a Úsvitu.

Dění na Ukrajině narušuje mír v Evropě, sankce nás poškodí, ale Rusko nezastaví

V názorech na ukrajinskou krizi se česká veřejnost shoduje o něco více. Většina občanů (80 %) si myslí, že dění na Ukrajině ohrožuje mír v Evropě, a více než sedmdesát procent respondentů podporuje postoj českého státu požadující udržení státní celistvosti Ukrajinské republiky.

Oproti tomu v hodnocení sankcí Evropské unie vůči Rusku je česká veřejnost skeptická. Téměř tříčtvrtinový podíl občanů (72 %) nevěří tomu, že sankce EU přispějí k ukončení konfliktu na Ukrajině. Podobný podíl lidí (74 %) se navíc obává, že odvetné sankce Ruska vůči zemím Evropské unie vážně poškodí výrobce zemědělských produktů v naší zemi.

Průzkum agentury STEM probíhal od 3. do 10. září 2014 na reprezentativním vzorku české populace. Na otázky odpovědělo 1024 respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…