Známý britský konzervativec se distancuje od „putinismu“ a přidává důvody, proč fandí ve sporu s Ruskem Evropské unii

27.09.2014 9:40

Poslanec Evropského parlamentu za britské konzervativce David Hannan kritizuje ve svém komentáři v deníku The Telegraph příklon některých svých euroskeptických kolegů k Putinově Rusku. Podle jeho názoru by měl svět vůči ruské agresi zasáhnout mnohem důrazněji.

Známý britský konzervativec se distancuje od „putinismu“ a přidává důvody, proč fandí ve sporu s Ruskem Evropské unii
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

„Představte si, že by již v únoru Rusko poslalo armádu do země svého souseda. Reakce celého světa by byly rezolutní a jednomyslné. Jen málo vlád by tváří v tvář takovému flagrantnímu porušení poválečného řádu přemýšlelo nad tím, jestli je vyzbrojení Ukrajiny či vyloučení Ruska z mezinárodních institucí a uvalení sankcí kontraproduktivní či přehnané. Právě proto se rozhodl Vladimir Putin řešit ukrajinskou krizi salámovou metodou, tedy trpělivě postupoval krůček po krůčku," konstatuje Hannan.

„Evropa nebyla od konce druhé světové války svědkem tolika zabitých vojáků. Přesto několik vlád členských států, Evropská unie a NATO tvrdí, že i tyto poměrně slabé sankce by měly být zrušeny, pokud Putin nezajde dál a nebude požadovat další území. Osobně jsem nikdy netvrdil, že na Ukrajině probíhalo vše skvěle. V důsledku svržení bývalého prezidenta země Janukovyče se udělalo spoustu chyb. Nikdy jsem ani nevyjadřoval souhlas s politikou Evropské unie v této kauze. Naopak jsem její postup tvrdě kritizoval. Nehodlám však společně s ostatními euroskepitky v rámci perverzní myšlenky nepřítel mého nepřítele je můj přítel nějakým způsobem omlouvat Putina," píše Hannan.

„Zamyslete se, pro boha živého, co představují obě dvě strany konfliktu a o co jim jde. Vezměme si např. sestřelení civilního malajsijského letadla. Na malou chvíli se zdálo, že to svět přiměje k tvrdé a odhodlané reakci. V hanebné rychlosti jsme se však vrátili zpět na pozice váhavých ustrašenců. Přece však není možné vraždu devíti britských občanů zahraničním subjektem nechat jen tak bez odezvy!" domnívá se Hannan.

„Zvažte rovněž skutečnost, že jsme před dvaceti lety Ukrajině slíbili výměnou za její souhlas se zničením jaderných zbraní, že budeme bránit její bezpečnost. Tento slib byl garantován Ruskem, Spojenými státy a Velkou Británií. Naše slovo tedy nic neznamená?“ pokládá si Hannan řečnickou otázku.

„V neposlední řadě bychom měli zvážit, jaké jsou společenské rozdíly mezi oběma zeměmi. Rusko je autoritářský stát, kde jsou pronásledováni disidenti a vražděni novináři. Rusko je nejbližší spojenec Asadovy Sýrie a Castrovy Kuby. Ukrajina je naproti tomu demokracie, byť nedokonalá a s mnoha chybami. Přesto jde o zemi, kde je zaručena svoboda projevu a demokratické principy," tvrdí Hannan.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„Tento svůj komentář píši v Kyjevě, kde se vše chystá na parlamentní volby. Byl jsem ohromen tím, jaké množství mladých a západně orientovaných lidí se poprvé ve svém životě doslova těší na volby. Poltika zde totiž byla dlouhou dobu považována za oblast, kde se uplatňovali pouze oligarchové a různí jejich přisluhovači. Po majdanské revoluci se však do popředí konečně dostali lidé, jejichž úsilí v politice vychází z principů a hodnot. Jde jim o plularitní demokracii, právní stát a svobodný trh," všímá si Hannan.

„Je pravda, že ukrajinští kandidáti občas pro tento balíček hodnot používají ne zcela správnou zkratku Evropa. Je rovněž pravda, že vidí v procesu sbližování s EU zásadní podporu pro nastartování reforem. Nemohu sám uvěřit, že to píšu, ale to přece automaticky neznamená, že ty reformy budou tak špatné. Osobně jsem jinak euroskeptik, který věří ve svobodu. Svobodní lidé, národy a trhy, tak zní slogan Mladých evropských konzervativců, který je blízké mému srdci. Právě proto nemám EU v oblibě, protože tato organizace je arogantní, zkorumpovaná a vypočítavá. Přes všechny tyto názory vím, komu náleží mé sympatie," doznává Hannan.

„Na některé euroskeptiky nejspíš vlaječky s dvanácti hvězdami, které se často objevovaly na majdanských demonstracícíh, působily jako červený hadr na býka. Přidat se ale jenom kvůli poněkud eurohujerské náladě ukrajinských protestujících do tábora jejich protivníků je nesmyslné. Když Ukrajina hovoří o tom, že je proevropská, nemá přece na mysli jen Evropskou unii. Ukrajinci jen chtějí žít v západním stylu. Chtějí mít zaručena vlastnická práva a žít ve standardní demokracii západoevropského střihu," míní Hannan.

„Putinismus je ve Velké Británii každopádně mezi euroskeptiky minoritní záležitostí. Na rozdíl třeba od Francie, jak se obávám. Mnoho příznivců UKIP odsuzuje Rusko právě z důvodu, že oni sami ctí národní suverenitu. Ale i mezi nimi je malá část těch, kteří tvrdí, že válku započala Evropská unie a zcela vážně se zabývají konspirativními teoriemi o pádu MH17. Kéž bychom mohli říci, že tito lidé jsou jen provokatéři, kteří chtějí zdiskreditovat euroskeptické názory. Slyšel jsem však propagovat tyto bláznivé teorie přímo i od poslanců za UKIP v EP," prozrazuje Hannan.

„My Britové jsme optimistickým národem, který se dívá stále dopředu. V nezávislé Británii musí být kladen důraz na svobodný trh, pluralismus a snahu spolupracovat se všemi kontinenty, včetně Evropy. To je můj druh euroskepticismu. V něm ovšem rozhodně není žádný prostor pro Putina," uzavírá Hannan.

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…