Známý ekonom: Musíme skončit se zeleným náboženstvím. Řítíme se do chudoby

16.09.2013 11:43

Elektřina je drahá a zůstane tak i po novém roce, kdy dojde k plánovanému zlevňování. Podepisuje se to na konkurenceschopnosti průmyslu, a to jak v Česku, tak i ve velké části Evropy. Jedná se o dopad energetické politiky Evropské unie a boje s globálním oteplováním. Podle komentáře Pavla Párala v deníku MF Dnes směřuje celý kontinent díky tomu do pasti chudoby.

Známý ekonom: Musíme skončit se zeleným náboženstvím. Řítíme se do chudoby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

U nás se tento problém pokouší řešit podobně jako v Německu. Tam jsou největší průmysloví spotřebitelé osvobozeni od placení příspěvků na tzv. obnovitelné zdroje energie. Nejhlasitějším propagátorem německé cesty je majitel a šéf strojírenské skupiny Vítkovice Holding Jan Světlík.

V Německu si za čistou energii lidé rádi připlatili

Světlík podle Párala poukazuje na to, že na poplatcích na obnovitelné zdroje odvádí půl miliardy korun. To je přitom o 53 procent víc než podobný podnik v Německu.

Páral ale poukazuje na to, že v Německu odpovědnost převzali menší a střední podnikatelé a domácnosti. Ty pak platí za elektřinu nejvíce na světě. Německá vláda dlouho spoléhala na to, že Němci chtějí čistou energii a jsou ochotni za ni platit. Teď se ale ceny energií staly předvolebním tématem před volbami do Bundestagu.

Rozvoj a výstavba energetických zdrojů se teď zastaví. Mohou ale přijít žaloby na stát

U nás je podle ekonoma těžko představitelné, že by domácnosti skously přirážku na účtech za elektřinu kvůli záchraně několika pracovních míst v ohrožených regionech.

Současná vláda v demisi i minulá premiéra Nečase chtěly ceny ustálit tím, že by rostoucí objem poplatků na obnovitelné zdroje převzal státní rozpočet. Pro nové zdroje se už podpora nebude přiznávat, jak minulý týden schválili senátoři.

Teď se zastaví rozvoj a výstavba energetických zdrojů, které mohou ekonomicky fungovat jen v případě, že jsou dotovány. Na druhou stranu lze očekávat konflikty s Evropskou unií, která nadále trvá na své absurdní energetické politice. Mohou se ozvat i investoři, kteří už do přípravy nových staveb dali svoje peníze, ale teď se jim nevrátí.

Způsobili jsme si sami škodu svým zeleným náboženstvím

Rozpočet státu bude platit za chybné rozhodnutí podpořit masový rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Díky tomu naroste deficit a náklady naší současné politiky se přenesou na naše děti.

Česko i Evropa se dostaly do pasti, kterou vykopala zelená politika navzdory racionální kritice. Podle Párala navíc nenastaly očekávané výsledky, ke snížení emisí skleníkových plynů nedošlo.

Z pasti nás žádná národní politika nedostane, je potřeba zásadně revidovat zelená rozhodnutí na evropské úrovni. Je také nutné zaplatit škodu, kterou jsme si sami způsobili svým zeleným náboženstvím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…