Známý liberecký aktivista Korytář nejspíš opět skončí v opozici. Takto ho odmítlo Babišovo hnutí

14.10.2014 20:44

Hnutí ANO 2011 odmítlo nabídku vítězné Změny pro Liberec na vytvoření trojkoalice v Liberci ještě se Starosty pro Liberecký kraj. Dnes to po jednání libereckého zastupitelského klubu ANO řekl jeho lídr Tibor Batthyány. Trojkoalice by měla ve 39členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 29 hlasů. Změna volby vyhrála, ale stejně jako před čtyřmi lety nejspíše skončí v opozici.

Známý liberecký aktivista Korytář nejspíš opět skončí v opozici. Takto ho odmítlo Babišovo hnutí
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Změna ve volbách získala 12 mandátů, druhé ANO má devět zastupitelů a třetí Starostové osm. Z 15 kandidátek uspěly ještě další čtyři, ČSSD má čtyři zastupitele a po dvou mandátech komunisté, TOP 09 a ODS. Povolební spolupráci se Změnou odmítlo ANO už před volbami kvůli osobním útokům, pomluvám i výhrůžkám, které prý Změna v předvolební kampani použila. A znovu to zopakovalo i po volbách. "Naše stanovisko se nemění. Nepřesvědčila nás ani účast Starostů," řekl Batthyány.

Změna v ohrožení

Pro Změnu, která volby v Liberci vyhrála se ziskem 25,46 procenta hlasů, to zřejmě znamená, že skončí v opozici. Její jedinou nadějí je, že Starostové ustoupí ze svého požadavku, aby koalice měla 23 mandátů. Případná trojkoalice Změny, Starostů a TOP 09 by totiž mohla mít také většinu, a to 22 mandátů. "Ještě se jednou se Starosty setkáme a předložíme jim jinou nabídku," řekl dnes lídr Změny Jan Korytář. S ČSSD, ODS a KSČM nebude Změna vyjednávat.

Lídr Starostů Michal Hron dnes v tiskové zprávě uvedl, že pokud Změna nepřesvědčí ANO ke spolupráci, bude to zřejmě znamenat konec koaličního vyjednávání pod jejím vedením.

Pokud se Změna se Starosty nedohodne, příliš mnoho možností na vytvoření koalice v Liberci není. Jako nejreálnější se jeví spolupráce Starostů, ANO, ČSSD a TOP 09, která by měla dohromady 23 mandátů. Starostové ani ANO oficiálně žádná paralelní jednání nevedou. "Myslím, že Změna ještě všechny možnosti nevyčerpala," uvedl Batthyány. Případná jednání o koalici chce zahájit příští týden.

Situace se opakuje

Korytářova Změna obdobnou situaci zažila už po komunálních volbách 2010, které také vyhrála. Tehdy sice vytvořila koalici s ČSSD, hnutím Liberec občanům (předchůdce Starostů) a Unií pro sport a zdraví, po pěti měsících byl ale Korytář z pozice primátora sesazen a Změna skončila v opozici. Koalice se rozpadla údajně kvůli špatné komunikaci právě s Korytářem. Podle Změny za rozpadem byla její snaha zastavit kontroverzní projekty na přestavbu lázní a dostavbu bazénu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …