Známý novinář: Dalík byl jen šašek a kasírtaška. Mocný přítel šéfa ČSSD je mnohem víc

09.09.2013 7:52

Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka se v komentáři pro MF Dnes zamýšlí nad tím, o čem vlastně budou předčasné volby. Nebudou prý ani o boji mezi levicí a pravicí ve stylu kdo s koho, ani o boji o demokracii s prezidentem Milošem Zemanem. Důležitou roli sehraje termín voleb i osobní nasazení jednotlivých kandidátů.

Známý novinář: Dalík byl jen šašek a kasírtaška. Mocný přítel šéfa ČSSD je mnohem víc
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka

Poprvé v polistopadové době bude ve volbách chybět velký personalizovaný duel pravice a levice ve stylu kdo s koho, protože jasným vítězem je ČSSD, píše Pečinka. Klíčovým tématem nebude ani boj TOP 09 o demokracii s prezidentem Zemanem. Kampaň před volbami ale podle komentátora nebude ani o získání konkrétní funkce. Hlavní linií v Česku vždy byla obrana a udržení sociálních zájmů. A důležité proto bude, která ze stran se ukáže jako jejich obhájce. Vedlejší linií bude protestní hlasování pro a proti politické vrstvě jako takové.

Pravděpodobným vítězem voleb je podle Pečinky šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. To ale ještě neznamená, že musí být jmenován premiérem. "Řekněme to jasně i s ohledem na jeho sedmnáctileté parlamentní fungování - Sobotka není vůdcovským, natož premiérským typem," píše komentátor.

Byl by prý směsicí nerozhodného Vladimíra Špidly a premiéra bez životního přesahu Stanislava Grosse. Navíc je prý Sobotkovým skutečným hybatelem už léta jeho spolužák z gymnázia Radek Pokorný. "Chtělo by se říct, že je to Sobotkův Dalík, nicméně Dalík byl Topolánkův šašek a kasírtaška. Pokorný je pro Sobotku něčím víc," dodává Pečinka.

Co ovlivní výsledek voleb

Komentátor se ve svém přípěvku zamýšlí také nad tím, co ovlivní výsledek voleb. Pokračuje prý trend fragmentace politické scény a bude ještě více stran, které se budou pohybovat na hranici pěti procent nutných pro vstup do sněmovny. Do dolní komory Parlamentu se prý zřejmě dostane SPOZ, a to prý díky nevýraznosti ČSSD.

Význam přisuzuje Pečinka i termínu konání voleb. Po volebním víkendu totiž následuje sváteční volné pondělí, mnoho škol navíc bude mít podzimní prázdniny. Lidé si plánují dovolené, což znamená nižší účast, která posiluje šance komunistů i lidovců na úkor tradičních stran - ODS a ČSSD.

Velmi důležité bude podle komentátora rovněž osobní nasazení a přesvědčivost politiků v kampani. "Pokud o vstupu do sněmovny budou rozhodovat jednotlivá procenta, může se tento subjektivní faktor stát důležitější, než si ještě dnes myslíme," uzavírá Bohumil Pečinka pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…