Známý politolog Rupnik v ČT: Evropa není o boji pravice a levice, ale o hledání konsensu

27.06.2014 19:26

Budoucí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nepřichází s novým programem ani elánem, naopak je potvrzením toho, že se evropská integrace bude prohlubovat, konstatoval v ČT politolog Jacques Rupnik.

Známý politolog Rupnik v ČT: Evropa není o boji pravice a levice, ale o hledání konsensu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jacques Rupnik

Rupnik se domnívá, že evropská politika není o boji levice a pravice, nýbrž o hledání konsensu. A v tomto ohledu je Juncker dobrou volbou. „Je důležité připomenout, že on byl před eurovolbami představen jako hlavní kandidát lidovců. Proti němu stál sociální demokrat Martin Schulz a všechny frakce měly svého kandidáta. Takže voliči věděli, pro jakého kandidáta na předsedu komise hlasují,“ myslí si.

Vícerychlostní Evropa

Proti němu se staví především Britové. Přesto premiér Cameron nakonec ustoupil. „Může to zvýšit nechuť Británie k EU. Je třeba vzít v úvahu, že odchod Británie je reálná možnost. Už to, že tak velká země odejde z projektu, by bylo velké zklamání pro všechny, kdo Unii budují. Britský přístup může změnit asi jedině vytvoření konceptu vícerychlostní Evropy,“ uvedl Rupnik.

V rozhovoru došlo i na Ukrajinu. Ta podle Rupnika jasně ukázala, že chce patřit do Evropy, a ne do Eurasie. „Asociační dohoda se stala symbolem orientace země. Myslím, že bude velký úkol pro EU ukázat, že obsah smlouvy není symbolický, ale že dokáže ekonomicky kompenzovat ztráty způsobené protiopatřeními Moskvy, která jistě budou následovat. Ukrajinská ekonomika je teď v úzkých,“ připomněl politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…